2019. október 21., hétfő

Nógrádban 2.: Nógrádszakál környéke

Nógrádszakál leghíresebb látnivalója Páris-patak völgye. A pataknak tényleg jó neve van, valójában alig létezik már, csak nagy ritkán folyik itt víz.

A bejárattól néhány méterre már jönnek is a sziklafalak.

A hely geológiájáról röviden annyit, hogy mintegy 15 millió évvel ezelőtt egy nagy folyó hatalmas hordalékréteget rakott itt le, amik összecementálódtak, majd erre későbbi vulkáni rétegek rakódtak. Ebbe vágott bele a Páris-patak.

Az érdeklődőknek van információs tábla is bőven

A leglátványosabb rész. A hatalmas üreg, egykor ide beletemetődött fatörzse helye.

Egy nagy keresztbe dőlt fatörzs fokozza a látványt.

A szurdok barlangszerű vége.

A szurdok lakója.

Páfrányok lógnak alá a meredek falakról.

Visszafelé. Egy nagy baja van ennek a szurdoknak, az hogy rövid. Szerintem csak 300-400m az egész, pedig ilyen látványos részeket hosszasan nézne az ember.

Összeborulnak a fák a szurdok felett.

Besüt a nap.

Visszapillantás a szurdok mélyére.

Felkapaszkodunk a szurdok egyik mellékvölgye felett menő turistaútra is.

Ez azért nem olyan látványos szurdok, különösen fölülről nem az.

Kidőlt fa itt is.

A falu határában látványos kálvária tűnik fel. Hirtelen ötlettől vezérelve megmásszuk a dombot.

Az Ipoly túloldalán, ma már szlovák területen egy megdöbbentő falusi templom tűnik fel: egy egyéni stílusú szecessziós templom. Nem is hagy minket nyugodni.

Nógrádszakál neogótikus temploma is szépen mutat a kálváriáról, de azért ebben az épületben tényleg nincs semmi különleges.

Az Ipoly.

Szelíd nógrádi táj. 1.

Szelíd nógrádi táj.2.

Másnap átmentünk a szlovák oldalon fekvő Rárosmúlyadra (szlovákul Mul'a) megnézni a templomot. Természetesen a művészettörténetben is jegyzett, igen nívós alkotásról van szó, amelyet Medgyaszay István tervezett, és Szent Erzsébet tiszteletére épült 1910-ben.

A templom gróf Kőrfy Rudolf vagyonából épült, és a grófi családnak is temetkezési helyül szolgált. Az igazi különlegessége az, hogy ez volt Magyarország első teljesen vasbetonból épült temploma. Medgyaszay is csak tíz év garanciát vállalt az épületre, de az ma is biztosan áll.  

A kupolán körbe Sidló Ferenc beton kerubjai állnak.

A hatalmas kupola elemeit Losoncon öntötték ki betonból, itt helyben az erős vasbeton koszorúra helyezték fel ezeket az íveket. Medgyaszay kreativítására jellemző, hogy nem csak az építészetben volt újító, hanem a foglalat nélküli izzóra is volt szabadalma.