2014. december 5., péntek

A tíz legjobb hely a Szekszárdi-dombságban

Szerintem Szekszárd környéke idegenforgalmilag mélyen alulértékelt. Jószerivel csak a bor hozza ide az embereket.
Szerintem  Szekszárd  környéke akár egy hétre való látnivalót is kínál, sőt még annál is többet.
Jellemző, hogy először még én is arra gondoltam, hogy erről a "szerény dombságról" elég lesz "Top 5-öt" összeállítani, de aztán nagyon gyorsan összejött a színvonalas tízes lista is, sőt még ki is kellett hagynom helyeket. Lássuk akkor a listát, nem fontossági sorrendben.

1. A Benedek-szurdik tanösvény

A Benedek-szurdik

Ha valaki Szekszárdra jön borozgatni, és szeretné megismerni viszonylag látványosan, hogy milyen vidéken terem a híres bor, akkor ezt a tanösvényt érdemes elsőként végigjárnia. A régi felsőváros hangulatát megidézve indul a túra, érintve néhány olyan helyet is, ami majd a "Top 10 szekszárdi műemlékbe" is bekerül, majd a a löszszurdokok -szekszárdi szóhasználattal szurdikok- következnek. Közben  présházak -amit a szekszárdiak tanyának neveznek-,villák, lakóházak, majd megint szurdikok, szőlők, végül  nagyszerű kilátópontok következnek, hogy aztán a várost a legmeghittebb részén érjük el ismét. Ez a Remete környéke a nemrég felújított Csurgóval.  Több beszámolót is készítettem a tanösvényről, itt van egy őszi, itt meg a téli, ami nekem jobban tetszik, persze  ritkán van itt hó.  Minden évszakban érdemes felkeresni, még eső után is, mert nagyrészt betonos, murvás úton megyünk. Kb. 2 óra alatt kényelmesen végigjárható. Ide kattintva  a tanösvények ismertető füzete tölthető le, minden fontos információt és részletes leírást itt megtalálhatunk. "Puhányhabbak" pedig terepjárós túrára is befizethetnek, mert ma már ez a szolgáltatás is létezik. Nyilván mi természetjárók  megvetjük, ha életerős fiatalok vagy középkorúak  a dombság megtekintésének ezt a módját választják (esetleg még közben borozgatva is), de igény az van rá. 

2. A Sötét-völgy


Medvehagyma virágzás
A Sötét-völgy a Szekszárdi-dombság egyetlen természetvédelmi területe, helyi védettség alatt álló 500 hektáros terület. Könnyen megközelíthető, a 6-os főút 147. és 148. kilométerre kell közt kell a dombok felé lekanyarodni. A horgásztó partján, vagy az aszfalt út végén, mélyen a dombok közt érdemes az autóval leállni.  Tulajdonképpen öt részét érdemes ajánlani errefelé: 
1. A horgásztó
2. A kilátó a horgásztó felett
3. A Fekete-kút környéke 
4. A Haramia-forrás környéke.
5. A Fazekas-forrás szurdokvölgye, ami a Haramia-forrástól 600m-re délre van. (Nyárra az oda vezető út egy tarvágás miatt dzsuvás!)
A Sötét-völgyben viszonylag jó állapotú erdők vannak, és nagyon gazdag növény- és állatvilága van. Február-márciusban tömeges a hunyor, a májvirág, a csillagvirág, lenyűgöző a keltikés, szellőrózsás virágpompája. Április-májusban kosborokra is akadhatunk, a Fekete-kút felé pedig összefüggő szőnyeget alkot a medvehagyma. Nyár derekán a Haramia-forrás környékén a farkasölő sisakvirág borít be mindent, jobb években turbánliliomot is találhatunk. Szeptemberben pedig a rétjeit a kikericsvirágzás teszi emlékezetessé. Sok blogbejegyzést tettem már róla, de nem lehet megunni. Akár egy egész napot is eltölthetünk itt. A terep könnyű, nagypapáknak unokákkal is ajánlható. Még a kilátóba való feljutás sem rendkívüli erőpróba. 

3. A Széptölgyesi-tó és Ladomány (régi sváb nevén Ladan)

Ladomány a felette magasodó domboldalról 

A Bonyhád és Kakasd közt a 153. és 154. km közt egy kis betonút vezet a szántóföldek közé a bonyhádszerdahelyi buszmegállóval szemben.  Alig 1km után érjük el a két halastó közt átvezető földnyelvet. Itt leállhatunk és körbenézhetünk. Tavasztól nyár végéig szinte mindig találunk itt vízimadarakat. Innen újabb 1 km után érjük el Ladományt, ami ma üdülőfaluként éldegél. Érdemes a kis templománál megállni. Felmehetünk a templomnál a domboldalra az alig jelzett sárga turistaúton,  ahonnan szép a kilátás a környékre és a Mecsekre.Érdemes felkeresni meghitt temetőjét is, ami szintén a templomtól kissé távolabb, a dombok irányában van.  A falu északi végén pedig egy nagyon szép régi keresztet találunk.
Térkép.

4. A Hollós László gombászösvény

Szúrós csodabogyók a tanösvény mentén.

Szekszárdról  Bátaszék felé tartva az utolsó körforgalomnál forduljunk el Szőlőhegy felé, aztán betonozott úton menjünk végig a Tóth-völgyön. A gurovicai vadászháznál elfogy a beton, itt félreállhatunk, ha autóval jöttünk. Itt már látjuk a Hollós László gombászösvény első és egyben egyetlen tábláját, és a sárga kör jelzést is itt vehetjük fel. A tanösvény főként az egykori Bor-kút  löszbe és agyagba vágódott mély szurdokvölgye körül halad, szép erdőben, változatos terepen, helyenként suvadásokkal kísérve.  Esős időben itt tényleg sok a gomba. Csak egyik részét csúfítja el egy tarvágás melletti friss telepítés. Az itteni erdők legfőbb értéke, hogy itt egyedülálló sűrűségben találjuk a szúrós csodabogyót, a Szekszárdi-dombságban is honos, védett szubmediterrán fajt, de kora tavaszi virágpompája is a Sötét-völgyével  vetekszik. A Szekszárdi-dombságban csak itt akadtam a mecseki zergevirág nyomára.  Évek óta egy hollópár is költ rendszeresen a tanösvény mentén. Rövid ösvény ez, még tán egy óra sem kell ahhoz, hogy végigjárjuk.
Térkép.

5. Az Óriás-hegy


Az Óriás-hegy a Sötét-völgyi tó feletti kilátóból.
A 281 méter magas hegy a Szekszárdi-dombság legmagasabb "csúcsa", de aligha vesszük észre, hogy felértünk a tetejére. Ha kiértünk egy nagy rétre, akkor már a csúcs közelében vagyunk. Lapos dombháton járunk a "csúcs" közelében, és a sűrű erdőben aligha találjuk meg azt a betonkockát, ami a geográfusok jelzése. Mégis miért érdemes idejönni? Mert ha szerencsénk van, sok érdekeset láthatunk az előtte lévő réteken és erdeiben. Kétfajta nőszőfüvet találtam itt, de gyönyörködtem már békászó sas nászrepülésében is. Viszonylag sokszor látok nyulat, néha  szarvast. Az elszántabbak a "hegycsúcs" közeléből induló nagyobb löszkanyonokat is felderíthetik. Legkönnyebben a Gurovicai-erdészháztól (lásd a 4. túrát) induló sárga turistaúton érhetünk ide, majd a Kéktúrára kell rátérni egy rövid szakasz erejéig.
Térkép.

Az Óriás-hegy nagy szurdika ma már nagyon nehezen közelíthető meg.

6. A kakasdi borókás és környéke

A kakasdi borókás a Tehén-hegyről.

Azt hiszem a kakasdi borókás és annak környéke a Szekszárdi-dombság legszebb, legkalandosabb része. De egyben a legsérülékenyebb is. A hely varázsát nagyban az határozza meg, hogy eddig sikerült még visszatartani az invazív fa fajokat - az akácot és a bálványfát, - és hogy eddig még járja a nyáj a vidéket. A területre nem vezet turistaút, talán mert magántulajdonban van. Én többször jártam már itt, konfliktusom még csak kutyákkal volt, tulajjal nem.  Legkönnyebben a kakasdi Táncsics utca végéről indulva,  a majorság mellett elhaladó földes úton haladva tudjuk megközelíteni, majd "ösztönszerűen" át kell vágni egy balkézről húzódó löszszurdokon. Szóval nem egyszerű, van benne kaland. Viszont sehol nem láttam még ennyi illatos hunyort és tavaszi héricset, de van epergyöngyike is kora tavasszal. Nyáron pedig nagy ezerjófűre akadhatunk, és tömeges a pacsirtafű. A Tehén-hegyről a kilátás pedig pazar.  Nem is értem, miért nem természetvédelmi terület, amikor a többi hazai borókás már szinte mind az.  Legszebb beszámolóm itt van róla. 
Térkép.

7. A Szálkai-tó

A Szálkai-tározó
A tározót 1978-80 közt töltötték fel a Lajvér-patak felduzzasztásával, Két nagyobb tóból áll, de Lajvér-patak is némileg duzzasztott állapotban maradt a kisebbik tó nyomán.  Ivóvíztározónak létesült, de hamar inkább horgásztó lett belőle.  A nagyobb tó jelentős méretű, 56 ha. Déli oldalán jó darabon az országos kék túra húzódik, az északi részén  közút halad. Mi elsősorban azért szeretjük, mert nagyon szép a környezete,  és jó a vize. Strandja fizetős, és kevéssé árnyékos.  A belépőjegyek ára jól mutatja, minként lett egyre felkapottabb hely, és hogy miként van infláció.  2013-ban még ingyenes, 2014-ben: 250 Ft, 2015-16-17: 400 Ft, 2018-19: 500 Ft, 2020: 600 Ft, 2021: 700 Ft, este hét után ingyenes. 2023: 1000 Ft. A strand itt található parkolója  hatalmas és ingyenes.  Egy büfé van csak,  aminek árszínvonalán  is érződik a konkurencia hiánya.   (Itt érdemes megjegyezni, hogy a  kevésbé szép tájképi környezetben lévő, zsúfoltabb  Fadd-Domboriban továbbra is ingyenes a strand, és 4-5 büfé szolgál ki, hatalmas területű, árnyas strandján.) 
2021 és 2023: Komoly fejlesztések voltak.   A fás részt leválasztották, itt kemping lett. Elhelyeztek 10 db nagy méretű napernyőt, amik viszont  ingyenesek lettek, és sokat javítottak az árnyék helyzeten. Néhány fát is ültettek.  Büfét kiülős résszel bővítették, nagyon szép játszóteret adtak át.  Van röplabdapálya és  vízibicikli kölcsönző. Napágy is bérelhető. A partot megerősítették, füvesítették, új lejárok készültek. A pecások és a fürdőzők részét élesen szétválasztottak. 
Az viszont biztos, hogy kevés tud annyi gyönyörűséget nyújtani, mint egy szeptemberi fürdőzés szarvasbőgés idején. Erre az utóbbi időkben egyre gyakrabban van lehetőség. Ilyenkor a strand lényegileg már zárva van, de a tulaj nagylelkűen hagy egy résnyit a kerítés kapuján. Leírhatatlanul  fenséges ilyenkor a már nem égető alkonyi nap sugarai közt, a lágy és még mindig langyos vízben, a cikázó jégmadarak közt úszkálva, a tópartig leérő erdők felől  hallgatni a hazai erdők királyi vadjainak mély bőgését!
Szálka  egyre felkapottabb hely, de megtartotta régi, falusias hangulatát.  Van már  olyan étterme is, ami legkényesebb igényeknek is megfelel. Megkockáztatom, hogy Tolna megye legjobb étterme,  legalábbis az én ízlésem szerint, (persze nem az ár/érték tekintetében). 

 Odafele érintjük a Mausz-kápolnát is.  A kápolna azon a ponton áll, ahol a Szekszárdi-dombság találkozik a Sárközzel. Mellőle felejthetetlen kilátás nyílik az egész Duna-mentére. A kápolnát felirata szerint a Mayer család állíttatta a 19.század legvégén. Neve az Emmausz - járás hagyományából ered. Húsvét után a hívek Szálkáról ehhez a kápolnához mentek fel megidézve Krisztus emmauszi útját. (Lk.24, 13 skk.) Érdemes összekapcsolni más utakkal is, amik Szálka környékére vezetnek. 2018: A domb peremén egyre nagyobb a dzsuva, egyre rosszabbul lehet innen lelátni, de kicsit, ha arrább megyünk, akkor még szép kilátópontot találunk. 2020-21: Nyílt egy büfé is a kápolna mellett, amit az elegánsabb kilátóterasz névre kereszteltek el.  Minőségi "kézműves" hamburgereket árulnak pl. vadhúsból, a minőségnek megfelelő árszínvonalon.  (Jobbára hétvégéken,  tavasztól őszig van nyitva.) A dombot részint megtisztították, jobb most már a kilátás. 

A Maus-kápolna 

7. A Batikereszt-kilátó

A Bati-kereszt kilátó.
2015-ben adta át a Gemenc Zrt. a dombság legnagyobb kilátóját, amely a szekszárdi Remetétől kb.2 km-re a Bati-kereszt mellett áll. Hatalmas, hétszintes torony. A tetejéről nagyszerű körkilátás van. Állítólag van már olyan ember, aki innen a Badacsonyt is látta. 2021: Most már én is, de inkább csak a a Bakonyt látni kivételesen jó látási viszonyok idején. 
 
Kilátás a Sötét-völgy és a Mecsek felé.


9. A parásztai tanösvény

 

A Csontos-szurdik
Aki az 1.túra alatt megkedvelte szekszárdi szőlők hangulatát, az járja végig a parásztati tanösvényt is. Az ott említett letölthető ismertetőfüzet erről is minden lényeges információt tartalmaz. Ez kistestvére a Benedek-szurdikon haladó másik tanösvénynek, de van egy nagyon egyedi kis kitérője is, ez a Csontos-szurdik. Egy óra alatt végigjárható. Itt van róla részletes szeptemberi beszámoló. Itt meg egy téli. 
Térkép

10. Grábóc

Kilátás a Mária-kilátóból

Grábóc a Szekszárdi-dombság legszebb faluja címért verseng Szálkával és Ladománnyal. Elesettebb, mint Szálka, de tájképi környezete talán még szebb, de tavai nincsenek. Van viszont egy csodás és híres szerb kolostora. Akit zavar a hétvégi kirándulónyüzsgés Szálkán, az ide jöjjön. A falu fölé egy vállalkozó kilátót épített, ahonnét nagyszerűen rálátni a  Mecsekre és a falura. A kék háromszög turistaúton érjük el.  
Grábócon járva érdemes az országos kéktúrán a Sötét-völgy irányába is elindulni, mert nagyon szép rétek vannak errefelé, ahol jámbor tehenek, vadabb bikák legelészgetnek, és egészen vad vérebek csaholnak, szerencsére utóbbiak kerítés mögött. Érdemes felmenni egy domboldalra, és szétnézni innen.
A falu előtt is van egy szép magas domb, ahová a kék kereszt turistajel visz Honigpuszta felé. Ide is érdemes felmenni a kilátás kedvéért.

Kilátás a falura Honig-puszta felé tartva