2014. április 26., szombat

Hőgyész: A Steinbrunnen környékén

Lapostestű acsák

A Steinbrunnen környéke

A Steinbrunnen régen fontos helye volt a hőgyészi sváb gazdáknak.  Innen vették a vizet a környék szőlőihez is, de összejártak ide "ejtőzni" is.. Aztán a svábok nagy részét kitelepítették, a szőlők is megfogyatkoztak, a kút pedig az enyészetté vált. Ebbe a jóérzésű hőgyésziek nem törődtek bele. Feltárták a kutat, felkutatták történetét, aztán nemrégiben helyreállították. De nem csak ezt, hanem a környéken sok minden mást is. Nagyon becsülöm a hőgyészieket, tényleg egy olyan falu, amin jó érzés végigmenni.  Vannak is polgári hagyományai Hőgyésznek, a Mercy és Apponyi grófoknak uradalmi központja volt, mezőváros sok zsidóval, svábbal.  Ma már nincsenek zsidók, sváb se sok,  a mezővárosi rang is rég a múlté, de a legjobb értelemben vett  civil kurázsi még úgy látszik él.

Árnyak

Ma már itt kevés a szőlő, de a  földeket gondosan művelik

Nemrég állították helyre ezt a Stasskapelle-t is.

Végül lepkézés, rovarászás lett belőle. Vörös szemeslepke

A nagy fogás, farkasalma lepke. Régóta vártam már egy ilyen találkozásra.

Fazekas Imre nagyszerű művében (Tolna megye nappali lepkéi, Szekszárd 1992) így ír a fajról: "A populációk rendszerint szigetszerűek, az élőhelyek többsége lassan teljesen megsemmisül. Igazi trópusi szépségű pillangók, végleg eltűnhet a megyéből. " Szerencsére nem így történt.

Közönséges acsa 

Fák és vadmacskák a Gemencben

A hétvége főszereplői közül az egyik. A hétvégén hajtóvadászatok voltak a Gemencben, amiről a Gemenc Zrt honlapja - nagyon helyesen é...