2014. április 21., hétfő

Kosborozás a Sötét-völgyben

Bíboros kosbor

A minap idéztem, hogy Dr. Kiss Gábor és Kovács László Tolna megye természetvédelmi területeit bemutató egyébként remek kis füzetkéje szerint a Sötét-völgyi erdő az "orchideák paradicsoma". Itt külön is megemlítették, hogy sok a a bíboros kosbor. Én tavaly nem találtam, de Tóth István Zsolt adatai közt is szerepelt egy nagyon kisszámú populáció a Sötét-völgy egy eldugott szegletében, Ma kimentünk erre a helyre, de nem találtunk semmit. Csalódottan bandukoltunk tovább, amikor mintegy 500m-re az előző helytől ráakadtunk először csak egy csodálatos tőre.
Részletek

Lakója

Aztán a közelben még öt példányt láttunk, az első ilyen koszlott.

Aztán van ép, de nem nagy példány

Egy sok fehér szint tartalmazó példány

Játék a mélységekkel

A maximális állománysűrűség

Bundás bogár

C- betűs lepke

Nehéz szagú gólyaorr

Sárga árvacsalán

Gyeprészlet

A medvehagyma virágzás ideje van,  sokféle rovar nyüzsög a virágon

Csuszka. A fekete dió termését valahogy beszorította a kéreg közé, és valahogy a diót  is feltörte, aztán ebből falatozott fejjel lefelé.

Nagy fakopáncs

Mostanában a Mecsekből jönnek mindenféle látványos képek, amint a   medvehagyma tengerként borít mindent. A Sötét-völgynek sem kell helyenként szégyenkeznie

Salamonpecsét

Aztán nagy meglepetésemre hazafelé tartva a tavaly rengetegszer végigjárt turistaúttól 5 m-re is találtunk két tövet. Szinte biztos, hogy itt tavaly nem volt egyetlen egy se.

Ez a másik. Az egész utunk még két óráig sem tartott, mégis mennyi érdekességet láttunk. Nem kell lebecsülni szerény dombságunkat, mint azt már többször igyekeztem bemutatni.  Az viszont bosszantó volt, hogy a hétvégi nagy forgalomban bunkó terepjárósok egész a Haramia-forrásig hajtottak járgányaikkal, keresztül- kasul az erdőn, ordibálva, üvöltözve bazdmegezve.