2024. július 29., hétfő

Prágai zöld: 1. A Vrtba-kert

Családi nyaralás Prágában. Nem először jártunk Prágában, de először néztem a városra zöld szemmel is, persze csak mellékesen.  Ezekről következik egy-két bejegyzés. A Vrtba-kert is inkább művészeti, mint természeti emlék. 

A kert az egyszerű reneszánsz utcafronttal rendelkező Vrtba-palota hátsó udvarán van, egy Atlasz-szobros kapun keresztül közelíthető meg. 

A kastély Sala Terrana terme. Itt még  a szó eredeti jelentésének megfelelően,  ez a kertre nyíló terem. 

Előterének dekorációja már a kerti hangulatot idézi. 

Az olasz reneszánszban kialakult hagyomány szerint a Sala Terranaból lehetett a hangversenyterembe lépni. Ez itt is így van, ennek a teremnek a freskóját látjuk.  (A freskókat a jónevű Wenzel Lorenz Reiner készítette el.)

A kert építője Vrtba (teljes németes neve Johann Joseph von Wrtby) gróf korának befolyásos és műveltnek számító politikusa volt.  Még Vivaldival is kapcsolatban állt, és a jó lantjátékos hírében álló gróf számára a nagy olasz mester két művet is írt prágai tartózkodása idején. (Bár vannak akik kétségbe vonják prágai tartózkodását.)  

A kert helyén korábban szőlők voltak. Wrtby a nagy cseh építészt Franz Maximilian Kaňka-t bízta meg a kert terveinek elkészítésével. 

A kert 1715-20 közt épült ki, és lényegében változatlan formában fennmaradt, illetve az 1990-es években növényzete rekonstruálható volt. 

A kertet a legnagyobb cseh barokk szobrász, Matthias Bernhard Braun szobrai díszítik. 

Jupiter és Merkúr. 

Az 1990-es években induló rekonstrukció előtti időkből csak ez a két tuja (talán keleti) és néhány fiatalabb fa vészelte át az elmúlt évszázadokat. 

Kilátás a Belvedere-ből a kertre.

A Belvedere-re vezető lépcsősorról a Szent Miklós templom Herkulessel...

.... és a vár Diannával. 

A Belvedere. 

Sellők a Belvedere falán.  

Az egyik szomszédos kert Schönborn-kert. Ennek Belvedere-n az USA zászló leng, mert ma a Schönborn-palota az amerikai nagykövetség. 

Kiterjedt kertje még az ősi időknek megfelelően gyümölcsös. 

A Belvedere-ből nem csak a városra látni, hanem a szomszédos Vratislavski-kertre is, ami szintén az amerikai nagykövetséghez tartozik, nem látogatható. 

Kilátás a Belvedere-ből a Szent Tamás templom felé. 

Kilátás az óváros felé, előtérben a johanniták templomával. 

A barokk kertek kedvelt része volt a madárház is.

Ékes papagáj.

...és zebrapintty.
 
A Karmelita-kolostor egy vázával. 

A barokk kert allegóriája.