2012. december 22., szombat

Év végi összefoglaló

Némi szomorúsággal kezdek bele most év végi összefoglalómba, pedig látszólag nem lenne túl sok szomorkodni valóm. Elég sok, szám szerint 180 bejegyzés készült az idén, ami nem akkora fogyatkozás, mint amit a tavalyi év végi (szinten szomorkás hangulatú) összefoglalómban prognosztizáltam. A látogatottsági adatok sem adnának okot a szomorkodásra, mert az idén több mint 42.000-szer jelenítették meg a blogomat, ami szép növekedés a tavalyi 29.000-hez képest.
Szomorkodásom oka az, hogy egy kicsit belefáradtam abba túlnyomórészt belső lelki a küzdelembe, ami a vágyaim és a lehetőségeim közt feszül. Mert legszívesebben szinte mindig az erdőn lennék, de az elvárások,  lehetőségek és kötelességek egyre szűkebbre szablyák ennek megvalósulási esélyeit. Szinte lopva járok ki a természetbe, olyan bűntudattal, mint amilyen a házasságtörőknek lehet a titkos pásztorórán. Reméltem, hogy egy újabb lehetőségeket teremtő, jobb fényképezőgépet is sikerül beszereznem az idén, de másra ment el a pénz. Dendromán "eredményeim" is roppant szerények. Egy tucat saját találatom volt, főleg még az év elején, füzek, nyárfák, de nem túl emlékezetesek. Mások által talált szép fáknak örülhettem csak az idén.
A leglátogatottabb oldalak még tavaly készültek. Ezek sorrendben a középkori Gemencről, a gemenci holtágakról, a gemenci fokgazdálkodásról készült kisebb "tanulmányok", ezeket a gerecsei túrabeszámoló követi. Még mindig sokan keresnek Gemenc turistatérkepét a világhálón, így jutnak el ahhoz a kis beszámolóhoz, amelyről egy új Gemenc térképről teszek említést, majd csalódva távoznak. Így lett az 5. leglátogatottabb bejegyzésem ez. Vigasztalásul annyit tudnék nekik mondani, hogy ne szomorkodjanak, a gemenci túrázási lehetőségekben még nagyobbat fognak csalódni. Az a két turistaút és az a három tanösvény pedig térkép nélkül is bejárható.
Az idei bejegyzéseim közül legnagyobb sikere a lengyel-annafürdői összefoglalómnak lett. Ezt a Zsibrik környéki, eléggé középszerű túrám követi. Úgy látszik Zsibrik iránt valami felfokozottság van, mert a másik blogomban is kiemelkedik nézettségével. Gyanítom, hogy Zsibrikre sem a táji szépségek, vagy a sváb örökség miatt keresnek rá sokan, így csak növekszik a blogjaimat csalódással elhagyók száma. A harmadik leglátogatottabb idei bejegyzésem a Szekszárdi-dombság természetföldrajzával foglalkozott, bizonyítván azt, hogy azért az "okoskodó" bejegyzésekre továbbra is van igény.
Látogatóim 90%-a keresőkön keresztül talál ide, őket még mindig a vélhetően  a dendromania.hu felől érkezők követik, majd Szombathelyi Gergely blogján kattintanak errefelé.
A másik blogom is megér egy-két mondatot, jóllehet még mindig csak árnyéka ennek. Míg azonban ennek a blognak a látogatottsága már stagnál, sőt kis mértékben talán csökken is, addig a Régmúlt az utóbbi hónapok növekvő bejegyzési számainak megfelelően dinamikusan növekszik, még úgyis, hogy a látogatói 90%-ban innen kattintatnak tovább.
Az idei év legszebb túrái kétségtelenül a két dendromán találkozóhoz kapcsolódtak, illetve azok a hosszabb túrák voltak emlékezetesek, amiket Pósfai Györggyékkel illetve a családommal tettem.
Boldog karácsonyt és újévet kívánok minden olvasómnak!