2013. július 27., szombat

Az ófalui Goldgrundban (Arany-völgyben)


A völgy szájánál lévő Goldgrund-puszta épületei a Perczel-uradalomhoz tartoztak

A Perczelek egykori présháza lassan elvész a dzsumbujban

Ofalo (Ófalú) ma is azon kevés település közé tartozik, ahol  a németek jelentős többségben vannak, és ezt be is vallják.
A falu határában látható kopasz dombokon egykoron nagyrészt szőlőt termesztettek, kisebb részt legeltettek. Az itt termelt szőlő egy részét dolgozták fel ebben a présházban. 

A Goldgrundba elsősorban azért vágytam már régóta, mert ez híres hely. Meglepő módon most ezt a vágyamat sikerült is beteljesíteni. A völgy  nevét még nagyapámtól halottam, aki elmesélte , hogy itt az ófalusiak szerint aranyat mosott ki a víz.  Ez persze csak egy olyan népi legenda, de az itt előforduló piritet akár aranynak is nézhették a falusiak. (Geológiailag nem nagyon képzelhető el, hogy tényleg arany lett volna itt, de a közeli Farkas-árokban mostak termésaranyat a geománok.) Több  szakmunka (pl.ez) hazánk legrégibb kőzeteként említi az ebben a völgyben található Ófalui (Fillit) Formációt, amit azért  írtam végig nagy kezdőbetűkkel, mert ez önállósodott geológia szakkifejezéssé vált.  Ennek megfelelően a Goldgrund ásványokban is gazdag. 

A Sötét-völgyhöz hasonlóan itt is tömeges a virágzásának vége felé járó farkasölő sisakvirág
Reggeli indulás a Zsibriki-völgyön keresztül

Na itt lehetne bogarászni az ásványok után, ha értenék hozzá és sok időm lenne.
Helyesbítés: Most már semmi bogarászás, semmi kalapácsolgatás, a terület 2017-ben természetvédelmi oltalom alá került!

Itt meg kis kalapácskámmal ütögethetném a  sziklafalat.

Ezek a kőzetek még a laikus szememnek is érdekesek és újszerűek.  Raktam is a hátizsákomba néhány követ, hátha még lesz ki meghatározza.

A völgyből a Harsányi-keresztnél értem ki. Ezt a keresztet Vitéz Harsányi János és neje, Schmidt Gertrúd állította  hálából egy szerencsés kimenetelű vadászbaleset után, 1932-ben.  Harsányi János a terület vadászatbérlője volt. Egy vaddisznóhajtáson meglőtt valakit. Az illető azonban szerencsére felépült. Istennek hálálkodva állította ezt a keresztet Harsányi János, aki ennek az esetnek a hatására fel is hagyott vadászszenvedélyével. Mindezt azon a kis ismertetőtáblán lehet olvasni, magyar és német nyelven, amit a fekediek  tettek ki, mert a fekediek komolyan veszik, hogy lehet olyan, hogy falusi turizmus. 

Kilátás a kopasz dombokról a Mecsek felé. 

A fátlan, száraz gyepeken rengetek lepke van. Ez, ha jól nézem kis tűzlepke. Védett.
Visszapillantás a Goldgrundra a kopasz dombról.

Tövisszúró gébics.

Ófalu a dombok közt

A távolban a Zengő

Az eszterpusztai középkori templomrom. 

A zsibriki rét