2013. július 25., csütörtök

A kisgeresdi kőfejtő

EGY  ÚJABB, ÉS SZERINTEM LÁTVÁNYOSABB BEJEGYZÉS A TÓRÓL ITT ELÉRHETŐ!
Szinte vadnyugati a táj és a hőség a felhagyott kisgeresdi kőbányában. (HRD-s felvétel). Egy fotós ismerősöm mondta, hogy újra látogatható a bánya. Persze ez a hír csak erős fenntartásokkal bizonyult igaznak.  A Geresdi-dombság két, némileg elkülönült rögből áll, a Mórágyi-rögből és a Geresdi-rögből. A Mórágyi-rögben már többször jártam, most felkerestük a Geresdi-rög leglátványosabb helyét is.  A régóta bezárt bányát az M6-os autópálya építésekor  ismét megnyitották, de most újra szünetel a termelés. 

A látványos bányató. Kristálytiszta vízében időnként búvárok is megfordulnak. Partjáról pedig életveszélyes ugrásokat is megkísérelnek vakmerő emberek. (Érdemes megnézni a búvárok felvételein, hogy víz alá került fák  nyársként merednek a tó alján.)  Egy velünk  szóba elegyedő helyi lakos szerint helyenként 40m mély.
 
Ilyen halak tucatja cikázik a vízben

Élettel teli a tó

Teljességgel megoldatlan a hazai  bányatavak turisztikai-idegenforgalmi helyzete, leszámítva néhány síkvidéki kavicsbányát.(pl. Gyékényes, Nyékládháza) A tulajdonosok, vagy a helyi önkormányzatok a legegyszerűbb módját választják a probléma megoldásának: Tiltó táblák sorát teszik ki mindenhova. Ezt láttam a Medvesen is. Pedig ezt a helyet is sokan látogatják, mert egyszerűen szép és érdekes. Ottjártunkkor is éppen turisták érkeztek, és a tóparton tábortűz maradványai jelzik, hogy egyesek piknikezve hosszabb időt is eltöltenek itt . Szépségük mellett azonban veszélyes helyek ezek, itt is mállékonyak a sziklafalak, amiket időnként suvadások is rombolnak.

A hely persze a geológusok figyelmét is felkeltette, híres ásványlelő hely ez a bánya. 

Ilyen virágok nőnek a bánya közelében. (Fogalmam sincs róla , mi lehet ez, sőt meghatározni sem tudtam)

A megszűnt vasútvonal  állomásépülete mellett, nagyra nőtt, listagyanús  hársfa áll.