2013. július 3., szerda

Óriáshegyi bagatellek

Az idei nyár kabócáktól hangos erdőket hozott a Szekszárdi-dombságban. Most sikerült megörökítenem a hangzavar okozóját is. Ez a reggeli kis 1 órás sétám egyben új kamerám, egy Sony DSC HX-200V tesztelése is volt. Régi kis Fujim lassan ezer sebből vérzik, bár jól mutat rajta a drótozás, de egyre több elektronikai funkciót is elhagy, és kedvenc egyéni beállításaimat sem érem már el rajta. Nem vitatva érdemeit, és megelégedve eddigi teljesítményével,  születésnapomra végre beszereztem egy új kamerát, a józan kompromisszumok jegyében. DSLR, MILC kategóriába nem léptem át, aminek egyszerű oka a közalkalmazotti bérezésem. Szerencsére a HX-200V-nek megjelent a továbbfejlesztett-de nem szükségszerűen jobb!- változata is, ami hirtelen letörte az árakat is. Nyilván ezt a gépet a partyfotózásban jeleskedni vágyó sznoboknak szánták- mi mással magyarázható a mosolyfelismerő, és a mosolyérzékenység -állítás funkció- , de én a természetfotózáshoz kívánom használni. 

Kabócalárva burok mindenütt. Ezt már a hangyák fogyasztják.

Itt is egy.

Zoom-teszt lepkén 1. (Kis szénalepke)

Zoom-teszt lepkén 2. (káposztalepke)

Zoom-teszt harangvirágon

Zoom-teszt pillangón, aminek történetesen kardoslepke a neve. 

Zoom-teszt lepkén 3. (sakktáblalepke)

Az Aranyfürt MGKft munkatársai úgy gondolták, hogy kaptáraiknak a legjobb helye a Dél-Dunántúli Kéktúra turistaút "partján"van.
Újra: Már elkerültek innen, lehet ismét menni

Zoom-teszt acsán. 1. Azt nem mondom, hogy ilyen képeket nem tudott a kis Fujim, de sokkal több "szenvedéssel", szerencsével és utómunkával. 

Zoom-teszt acsán 2. A szitakötőknek és az acsáknak is most van a nagy rajzása

Zoom-teszt cinkén.  A felvétel  30-szoros zoommal készült. Az árnyékban 800-as érzékenységre váltott a gép, és az automata képstabilizátor is hatékonyan dolgozott. Az eredmény minden szempontból kielégítő, még 800-as érzékenységnél sem zavaró a szemcsézettség. Az automata élességállítás is összehasonlíthatatlanul gyorsabb, mint a kis Fujimon volt. 

Kabóca  porban

Zoom-teszt lepkén 3. (répalepke)

Zoom-teszt lepkén 4. (erdei szemeslepke)