2012. december 13., csütörtök

Karácsonyi túra az "ősök tiszteletére"

Mecseknádasd, Szt.István kápolna  a Templom-heggyel.
A 2010-es utunkon készült felvétel

Három éve karácsony és újév közt olyan túrákat teszünk unokabátyámmal, amelyben a múlt és a hagyományok iránti tisztelgéssé a fő szerep. Apám, nagybácsi is elkísért minket, nekik még elven emlékeik voltak a vidékről.
Tavaly apám halála adta a túra szomorú aktualitását. 
Tavalyi utunkon unokabátyám tett javaslatot arra, hogy a ezeknek a túráknak legyen egy állandó rítusa. A következőkben állapodtunk meg:
1. A túra nyílt lesz, azaz bárki eljöhet, akinek tetszik a túra szellemisége.
2. A túrát minden ésszerű időjárási körülmény közt megtartjuk.
3. A túrára mindenki hozzon magával egy szép "történetet" , ami lehet irodalmi idézet, vers, vagy egyszerűen csak egy szép személyes emlék. A lényeg, hogy lélekmelengető emlékezésre okot adjon. Az ebéd után "ejtőzés" alkalmával meséljük el őket.
4. Előnyben részesítjük a hagyományos ételeket italokat, amit bátran körbekóstolgatunk. Unicum helyett házi pálinka,  McBurger helyett stifulder és szendvicskrém helyett faulte käse. Saját készítésűek előnyben, de lehet persze házias jellegű termék is, mindenkinek saját nemzetisége és hagyományai szerint. 

A tervezett indulás: 2012. december 28. Találkozó  a mecseknádasdi Szt. István kápolna előtt. 8:30-kor. A túra útvonala a helyszínen kerül megbeszélésre. Én a Krepspach völgyét, az Altgrundot javaslom. (Magyarul mostanában Réka-völgynek nevezik.)


Nagyobb térképre váltás