2018. november 4., vasárnap

Halottak napja Apatiger Glashüttében

Apatiger Glashütte (ez az írásmód szerepel az 1.katonai felmérés térképén) egy svábok által lakott kis falu volt Bátaapáti szomszédságában, az Apponyi-erdőben. A kitelepítés után az egyébként sem sok perspektívával rendelkező falu viharos gyorsasággal elnéptelenedett, 1950-re itt már nem lakott senki.

Blogom rendszeres olvasó tudják, hogy ide gyakran járok, mert elképesztően nyugodt és relatíve szép  hely. Legutóbb szeptember 15-én voltam itt.

A faluból csak a templomtorony maradt meg.

Elindulunk a temető felé.

A falut evangélikusok lakták, nem tudom, hogy körükben mennyire volt annak idején szokás a halottak napja, mindenesetre biztos, hogy itt évtizedek óta nem gyújtott senki egy gyertyát sem.

Gondoltam, majd most én gyújtok. Az ötletet az adta, hogy a pestiek gyertyákat vittek ki a rakpart köveire, amikor az alacsony víz idején előjöttek a partoldalba ledobált és beépített egykori sírkövek, amik egy budai felszámolt temetőből kerültek ide.

Hosszú évek után újra égett tehát gyertya a temetőben. (Eljöve a temetőből a gyertyát elfújtam, tűzvédelmi okokból.)

Itt halottak is vannak a földben, egyszerű, szegény sváb emberek, akik kezdetben az üveghutákhoz főzték a hamuzsírt, majd klumpákat, fagereblyéket, favillákat meg egyéb ilyen erdei dolgokat készítettek,  élték a maguk egyszerű életét.

Gyakorlatilag már csak egyetlen sírkövön olvashatók a feliratok. Elisabeth Rohmann 1903. november 19-én halt meg, 16 évesen 4 hónaposan és 28 naposan.

A szomorúfűz a sírkövön.Hány és hány ilyen temető lehet mindenfelé, az egykori puszták, majorságok szélén, vagy a tanyák közt, egy kunhalom tövében.

Kicsit ültünk a napon.

Néztük, hogy hullanak a levelek.

A lábaimnál egy széleslevelű (?) nőszőfű természetesen már rég elnyílt töve.Ezzel zárul az idei nem sok örömet hozó kosborszezonom.

Merengtünk, volt kire gondolnunk...

...a hőmérsékletét nézve csaknem nyárias, de azért mégis őszies hangulatban.

Halottak napján  nyüzsgött körülöttünk az élet. Legyek,...

...lepkék (c-betűs)...

...madarak. (Nagy fakopáncs.) Távolról harangzúgás (Véménden kezdődött a nagymise), kutyaugatás, de mindent a csend bélelt ki. 


Különösen sok atalanta lepke volt.

Mindjárt elrepül a széllel.