2014. június 21., szombat

Hegyháti portyák

Úgy alakult, hogy a héten Dombóváron volt többször is munkám. Este  hazafelé tartva rövid portyákat tettem az utamba eső erdőségekben. Első utam a Hőgyész melletti Szálláspusztára vezetett. Itt két éve itt  egy turbánliliom tőre akadtam, de izgalmas volt a tűzliliommal való találkozás is. Most egyiknek sem volt se híre, se hamva.

Sakktábla lepkéből viszont sok volt.

Másnap Lengyel-Annafürdő felé vettem az útirányt.  Itt, ez a táborozók által összefarigcsált bükk talán elérte a listás méretet is. 

Itt is körbenéztem, hátha akad valami érdekes. Elsőként a csomós harangvirág késztetett megállásra, bár ez még csüngőlepkével sem ritkaság.

Igen jó állapotú erdők vannak errefelé, ahol mindenféle teleépítgetésekkel igyekeznek némi arborétumi hangulatot is feltámasztani. 

A mindenfelé közönséges baracklevelű harangvirágok is szépek errefelé.

Egy gigantikus lösztöbör is megállásra késztetett. Bár többször jártam már itt, de az valahogy elkerülte eddig a figyelmemet.

Aztán a nap találkozása is eljött.  A bársonyos kakukkszegfű hatalmas állományát fedeztem fel.

Szép, védett növény. Eszmei értéke 10.000 Ft-ra emelkedett nemrégiben.

Az Annafürdő körüli erdők- és maga a központ is- igen szép és gondozott. Igen nagy élmény volt nekem az a néhány perc, amit itt eltölthettem. Érdemes itt több időt is eltölteni, hiszen a környék tele van  gyönyörű látnivalókkal. Ezek közül a mekényesi templom felkerül hamarosan a másik blogomba is.  Az se szegje kedvünket, hogy nemrégiben parkolási díjat vezettek be az ide betérő autósok számára. Hétköznap késő délután voltam itt, egy darabig kezemben szorongattam az  ötszázast, de aztán nem volt akinek fizethettem volna.