2010. március 8., hétfő

Szülőföldem fái

A korai évek élményeit sokáig megőrzi az ember. Én a mecseknádasdi kálvária alatt cseperedtem fel. A kálvária erdei fenyőinek sejtelmesen zúgó hangja meghatározó élmény lett számomra. Hosszú, hideg téli estéken percekig álltam az udvaron és hallgattam, hogy suhognak a fák a szélben. Gyerekkorom nagy "játszásai" is a természethez, az erdőkhöz, a romokhoz kapcsolódtak. Megannyi olyan élmény, amely személyiségemet formálta, akarva-akaratlanul, rejtve a tudat alatt.

 A mecseknádasdi kálvária 2008 nyarának egy késő délutánján a schlossbergi kilátóból

Egy szép erdei fenyő (2008 nyarán)

A másik meghatározó gyermekkori élményem a Schlossberg volt. A középkori Nádasd háromhajós templomának romjait akkor még nem konzerválták a dombtetőn, és természetesen a kirándulóközpontnak sem volt hírmondója se. A templomrom a barokk korban a püspöki kastély körüli nagy parknak és is része volt. A kastélyparkhoz tartozott az erdei fenyves is. (2010 márciusi felvétel)

 
A Schlossberg 2009 nyarán

A Schlossberg hatalmas cseresznyefáiból kettő még ma is áll. A Tsz csőszei inkább kevesebb, mint több sikerrel óvták a termést a falusi gyereksereg elől.(2009 novemberi felvétel)

Az egykori püspöki kastély kertjének bejárata a kastéllyal. A Műemlékvédelem c. szakfolyóirat egy 1980-as évekbeli száma még a park rekonstrukciós terveit is tárgyalta. Ma alig egy-két levitézlett  fa van csak meg a Klimó püspök egykori hatalmas parkjából. A kastély is évtizedek óta üresen pusztul. (2009 októberi felvétel)

Még áll egy-két  juharfa a kastély előtt
(2009 október)

A kastély mögötti parkból csak ez a platán maradt meg

A kastély egykori szökőkutas, japán házas, kerti lakos, műromos parkjából nem maradt meg más, mint ez a kis facsoport. A pusztulás akkor vette kezdetét, amikor a püspökség az 1930-as években lemondott a kastélyról, mert a kastély előtt vezették el a régi 6-os főközlekedési utat. (2009 október)

Az idei karácsonykor már ledöbbentett az, hogy a templom előtti hársfasort kivágták.Most megnéztem a tönköket, a fák egészségesnek tűntek. Egyszerűen nem találok magyarázatot erre a  pusztításra. (2010 március)


Csak ezt az egyetlen régebbi képet találtam a templom előtti hársfákról. (2008 nyara)

 A Vérrel Verejtékező Krisztus kis barokk kápolnája mellett áll ez az impozáns ezüst juhar.
(2009 nyara)


Gyermekkoromban nagyon kedveltem a patak mentén álló hatalmas jegenyéket. Sajnos ma már alig egy-kettő áll ezek közül. Ezt a teljesen odvast nemrég vághatták ki. (2010.március)

Nincs még egy olyan falu az országban, ahol ennyi szép kereszt állna. Ez a Hikele nevű dűlőben áll. 

A Sclossbergtől nem messze az erdőben hatalmas "kanyonokban" indiánoztunk. (2010 március)

A "kanyonok" mentén gyertyános-bükkösök.  (2010 március)

 
A nádasdi gesztenyés messze nem olyan híres, mint a pécsváradi vagy a zengővárkonyi, de nagyjából ugyanolyan vigasztalan képet mutat.

 
A kéregrák által elpusztított gesztenyést lassan elnyomja bozótos (2010 március) 

A gesztenyés szélén még áll két fa - a legnagyobbak- amelyek még élnek. Rengeteg földön heverő szúrós gesztenye mutatta, hogy a legutóbbi őszön is még hoztak termést. Kishitűségem miatt nem vittem centit. (2010 március)

A gesztenyésben tömegesen nyílik március elején az illatos hunyor.

A gesztenyés másik tavaszhírnöke a szártalan kankalin.