2010. február 28., vasárnap

A Csertai-erdőben


A gemenci túránk második napján, vasárnap Kovács Attila természetvédelmi őr volt a kísérőnk. Nagy tudású, lelkiismeretes, rendkívül készséges fiatalembert ismerhettünk meg személyében is, és Györggyel megnyugtatóan állapíthattuk meg hazafelé, hogy a természetvédelmi őrök személyében jó kezekben van országszerte a természet védelme.  Attila a Csertai-erdő és rezéti rész felelőse. Terepjárója is van, amivel ördöngös ügyességgel kaparta át magát a sártengeren. Persze mindenhova nem lehet és nem is szabad autóval eljutni, így jócskán jutott a csizmás sárdagasztásnak is terep. Összesen 17 km-et tettünk meg. Az idő végig kellemetlen volt, de szerencsére nem esett. A szombati napnál is eredményesebbek voltunk: Nyárfából és fűzből öt-öt, tölgyből kettő került a listára. Így a két nap során összesen 22 darab fát, 6 tölgyet, 9 nyárfát és 7 füzet mért György listásnak.

 

A Csertai-erdőben tett túránk a Bing Maps térképén. A kék a terepjáróval, a piros a gyalogosan megtett utat jelöli.


Kovács Attila elsőként ezt a rendkívül karcsú, szép nyárfát mutatta nekünk, nem messze a Cserta-Dunától. Kerülete 698 cm.

 
 

A Cserta-Duna


709 cm-es fűz a Cserta-Duna partján

Attila egy listás nyárfa mellett.(612 cm)


Egy másik listás fa a Cserta-Duna vidékéről.


A hosszú tél után bevetésre készen a csertai erdész varsái az erdészház mellett

  
A Csertai-erdészház melletti, gyakran vízjárta rét füzese révén volt tetszetős látvány. Két listás fűz is volt itt. (627 és 602 cm)


György ügyes technikával kell át a Fás-Dunán. 


Nem messze a Fás-Dunától állt ez a kettős törzsű  fűz (694cm)

 

A Rezéti-Duna partján.


A Kis-Rezéti erdészház mellett régen az erdő munkásainak üzemi konyhája működött. Ma minden elhagyatott errefelé. Kettős törzsű tölgyét tavaly novemberben már megmértem, kicsit szűken, a közelben álló nyárfát viszont  kicsit bőven. Most György hivatalos adatai 613 cm illetve 694 cm.


A Fás-Duna partján áll ez a 720 cm-es nyár.


Már szinte lemondtunk arról, hogy igazán szép tölgyet találjunk, amikor utunkba akadt egy fiatal nyárfatelepítés közt meghagyott tekintélyes tölgy. A fiatal erdő kerítésén György párducügyességgel lendült át, és nem is kellett csalódnunk. Ez a szép fa 561 cm-es lett.


Utunk végén szinte ráadás volt ez a "potteri" világokat megidéző "fúriafűz", 725 cm.