2024. szeptember 24., kedd

Árvízi helyzetkép a Gemenc szélén

Szeptember 13. Borisz megérkezik Szekszárdra.

Néhány nap alatt több esőt itt hagyott, mint amennyi egész nyáron esett. Ennél is durvább dolgokat csinált tőlünk nyugatabbra, a Duna vízgyűjtő területén.   

Aztán kisütött a Nap. 

A reggelek már ősziesek. 

Vasárnap (szept.22.)  -56 cm-rel,  az eddig mért legnagyobb vízszinthez (LNV) képest, 1203 cm-rel, 95,6%-kal  tetőzött a Sió az árvízkapu alatt.  Ilyenkor a Duna az árvízkapuig felnyomul  a Sión. A zsilipet vagy kinyitják, vagy nem. Most minden jel szerint nem nyitották ki. Mert a Keselyűsi-Holt-Sió alig emelkedett valamit. A Sió felvízi alacsony vízállás is alátámasztja ezt. (Az LNV-nek csak a 68%-át érte el itt a vízszint.) 

Így a keselyűsi mentett oldalon teljes normál körülmények uralkodtak az erdőkben.

A Holt-Sió persze magasabb az átlagnál, de nem ér el valami szokatlanul magas szintet.  

Mivel a töltéseket a rendőrség lezárta, ezért nagy vízért a Szent László hídra kellett menni. 

Itt szerencsére nem volt rendőrségi zár, és sokan jöttek gyönyörködni a hatalmas Dunában. Én nem nevezném ezt katasztrófaturizmusnak, mert nálunk az erős töltések miatt esély sincs a katasztrófára. 

Baján már csak 93,5%-on (925 cm, -74cm) tetőzött a Duna a LNV-hez képest. 2013-ban az LNV idején itt kisebb szivárgások voltak. Most ennek semmi nyoma. 

A töltéskoronáig még bőven van hely. 

Az ártér víz alatt. 

Sok uszadék.

A gemenci kereszt lába vízben. 

A Bóni-foki nyaralók földszintjén is lehet majd takarítani. 

Tipikus.

Az övzátonyok tetején a bokrok víz alatt. 

Kinézek Taplósra, ahol 2006-ban, 2010-ben is állt a víz. 2013-ban a szélét nyaldosta. Most teljesen normál körülmények. A tócsák még az esőktől maradtak itt.  

Szép nyugodt alkony. 

A nyáj is békésen legel a nem mentett oldalon is. Itt is érvényesülhet a Sió-zsilip zárásának hatása. 

A Sároson is normál vizek vannak. 

Röpdösnek a szürkegémek. 

A Felső-Gemencnél a víz kijött a töltésig. 

Magasabb most itt, mint júniusban volt.  

A másik oldalon a Holt-Sió alsó vége sem sokkal magasabb, mint a halívás idején a mesterséges duzzasztáskor.

Szokatlan látvány a Fekete gólya-tanösvény mentén. Egy fiatal bika kijött a mentett oldalra,  a kis keselyűsi erdőbe, ami az autóparkoló mellett van. 2006-ban és 2010-ben ez a parkoló is víz alatt volt, most szó sincs ilyenről. 

Jöttek többen is. 

A hozzánk legközelebbi erdőrész, a Bárány-fok is teljesen száraz. 

A Szilágyi-fokban majdnem a nyári aszályt megidézően alacsony a víz. 

A Borrév-fokban van víz, de ez korántsem drámai állapot.
Végezetül érdemes a mostani képsorokat összehasonlítani a 2013-assal.   Összegezve a tapasztalatokat:  a Gemenc Dunával határos részének nagyja vízben állhat, a Sióval határos része viszont szinte normál állapotot mutat. Magyarázat a Sió-zsilip lehet. A Gemenc belsejében uralkodó állapotokról lásd a Gemenc Zrt. fényképeit 
Még egy megjegyzés arról, hogy miként változnak a dolgok. 2006-ban kellemes kerékpártúrát tettem  Keselyűstől Pörbölyig a szabadon járható töltéseken, 965 cm-es legnagyobb LNV-nél. Természetesen láttam nagy rudlikat is a töltés mellett. 2010-ben és 2013-as rekord idején  sem emlékszem arra, hogy ne sétálhattam volna a gemenci töltéseken.  Most viszont elég szigorú rendőri ellenőrzés volt. Valami megváltozhatott, de nem tudom mi és miért.