2023. október 23., hétfő

Vasi kastélyparkok: 3. Vép, Jeli, Acsád

Ez a szomorú tekintetű Nepomuki Szent János a vépi park előtt áll.
Vépre azért látogattam, mert Kámonban olvastam, hogy az ottani bitokos Saághy István,  két környékbelivel  volt szakmai kapcsolatban, Ambrózy-Migazzi Istvánnal (Jeli) és gróf Erdődy Ferenccel (Vép). Elhatároztam, hogy akkor hazafelé Zsennye mellett Vépet és Jelit is felkeresem, és Vasszécsenyt is, mert az útba esik. 

A vépi kastélyparkban felhúzott épületekben jelenleg egy mezőgazdasági technikum székel. Az Erdődyek egykori kastélyát már 2008-ban sem használták semmire. Korábban itt volt a kollégium. A neten fellelhető képek szerint továbbra is ramaty állapotban van. 

Az Erdődy és a Migazzi címerek a kápolna falán.
 Most -ellentétben 2008-cal- nem tudtam bejutni, mert az intézmény portása rideg és  határozott volt.   2014-ben Pósfai Gyuri felmérte a parkot, hasonlóan Szél Győzőékhez, Tormáékhoz. Ők 4 faj 7 egyedét találták listásnak. 

2008-ban itt jártamkor percekig repültek fel a varjak a park fáiról.  

Maga a park nem gyakorolhatott rám nagy hatást akkoriban, mert ezt az egy képet készítettem róla. Középen talán egy szép hárs áll. 

Az Ambrózy-Migazzi sírkert Jeliben. 
Vasszécseny (lásd később) érintésével tehát Zsennye (lásd korábbi bejegyzésem) után Jelibe tartottam.  Jelibe is teljesen felkészületlenül érkeztem. Így itt két dologgal szembesültem: 1. Az arborétum "varázskertnek" átkeresztelve  meglepően borsos áron "turista attrakció" lett. 2. A "Varázskert" bezárt szeptember végén. 

A nagy csalódástól ez a kis növény mentett meg. 

Egy másik variációban. A PlantNet bánáti sáfrányként határozta meg, ami Erdélyben novemberig virágozhat. 

Valószínűleg tehát az arborétumból kiszökve hatalmas állománya jött létre a kerítés külső oldalán is. 

Csalódásom további enyhítéseként itthon olvasom már, hogy a gyűjtemény csak 1922-ben jött létre, tehát nagy ősi fák nem várhatók itt. 

A Pósfai-lista szerint egy őshonos nagy bükkje volt. Ambrózy-Migazziról elnevezve, de ez is már kidőlt. 

Apró bagatellekkel is vigasztalódom a Jeli körüli erdőben.

A mohából kinővő apró gombák látványa fog meg.   

Íme.

Ezek a sírkert környékén készültek. 

Jeliből visszatérve a 8-as főútra egy új kereszt melletti kilátóponton is megállok. Ez a Kőszegi-hegység lehet, háttérben a Hochwechsel.  Jobb időben talán a Schneeberg is idelátszik. 

Ez a Kőszegi-hegység, de főként az osztrák oldal. Ott van két torony, és közte egy hatalmas elhagyott szanatórium fehér tömbje. A jobb szélen lévő magaslat lehet az Írottkő. 

A régi vépi képeket keresgélve akadok rá az acsádi kastélyparkban készült felvételekre. Hogy legyenek fák is, ezeket is közlöm. 

Ez a kastélypark már ekkoriban nagy hatást gyakorolhatott rám, mert több képet is készítettem. Itt a kép bal szélén a listás ginkgo. 

Ez egy hatalmas csüngő bükk őszi koronája. 

A bükk egy platánnal. 

Ezt juharnak nézem. 

Van itt egy listás bükk is, talán erről készült ez a kép, vagy maga csüngő bükk listás? 

A park nagy éke egy mammutfenyő. A parkban a Pósfai-listáról 6 faj szerepel egy-egy fával.