2020. március 10., kedd

Ete és a régi Sárvíz, ismét nagy nyárfákkal

Ha az M6-os úton átszeljük a Sárközt, akkor néhány nagy nyárfát láthatunk az autópályáról. Ezek közül egyet már Torma Zoli becserkészett. Ideje volt nekem is szétnéznem a környéken.
A Torma Zoli-féle fához útvonalakat keresve tűnt fel, hogy igencsak történelmi vidék ez, a középkori Ete és a Sárköz vidéke. A mapire.eu  régi térképei közt kezdtem el tehát kutakodni, és megint csak Böhm Ferenc nagyszerű 1772-es Sárköz térképével kezdem a vidék bemutatását. A térképrészleten kéken és vastagon kígyózik le a régi Sárvíz, keresztül a Sárköz közepén. A Decs-Szekszárd határkőnél belőle ágazik ki a Malom-fok, lejjebb a Osztózó-fok és Kis-ér. Az Ettei-domb rejti a hódoltság alatt elpusztult Etét. Ete előtt a kanyargó Sárvízen a decsiek malmai álltak. A Sárvíz másik oldalán a Korsódi-domb. Helyén ma az M6-os parkolója van.
Az Első Katonai Felmérés térképén az Etei-domb nem jelenik meg markánsan, viszont dél-nyugati csücskénél öreg falakat tüntet fel,  németül. Nagyjából ezen a helyen találta meg Miklós Zsuzsa és Vizi Márta Ete nagy méretű középkori templomát.
  
A Második Katonai Felmérés már lényegében a mai állapotokat tükrözi. 1854-ben a Sárvizet Szekszárd határában elterelték, és a Taplósi-Dunakanyarba vezették.  A víz nélkül maradt sárközi Sárvíz gyorsan elapadt, sok oldalága kiszáradt. Ez a térkép ezt a már átalakuló tájat ábrázolja kb. 1860-70 körül. Van viszont egy érdekessége, amire az Első Katonai térképen még nem szerepel: az etei földnyelv körül, a mocsaras területre utaló vonalkázással sejteti, hogy ott  egy régi -talán a középkori- Sávíz folydogálhatott egykoron.

Az etei halom műholdképe a Bing és a Google Earth térképein. A Bing térképén pirossal megrajzoltam Ete "falait " . Etének természetesen nem voltak városfalai, de még a 20.század elején is földvárnak írták le a területet. A földsáncokat a szétszántás tüntette el.  A középkorban Ete volt a Sárköz központja.  Virágkorát a középkor végén és a hódoltság elején élte. Ekkor a török defterek szerint lakosainak száma meghaladta az ezer főt is. Virágkora nem sokáig tartott, 1620-ra  lakosai elhagyták, és főként Decsre húzódtak át.

Az elpusztult sárközi falvak emlékműve az egykori Ete helyén, a szőlőhegyi út mellett.

Az általam bejárt vidék. Sárgával jelöltem a mi útvonalunkat. Piros folt mutatja a listás fák helyét. A Goole Earth 2012-es felvételén a Böhm-térképen  szereplő objektum beazonosítását is elvégeztem.

Az etei halom még ma is, a sok szétszántás dacára, markánsan kiemelkedik a Sárköz síkjából.  (Középen lévő barna sáv.)

Az egykori Sárvíz-kanyar mai képe távolról.

A Torma Zoli-féle nyárfa felé haladva, egy távolabbi Ős-Sárvíz kanyarban, egy másik nagy nyárfát is megpillantok.

A Szekszárdi-séd medre a régi Sárvizet követi itt.

A nagy nyárfa seregélyek ülőfája.

Felszállnak.

A távoli nyárfa mellett egy másik fa is feltűnik, innen ezt romos fűznek véltem.

A nagy nyárfa a másik oldalról. Torma Zoli olyan 670-esnek mérte, megjegyezve, hogy alacsonyan elágazik. Vitathatatlanul egy fa, alacsonyan elágazó oldalággal. Én Zolinál nagyobbnak mérem, csaknem 7m-esnek, de nyilván csak trehányabb voltam. Az M6-ost egy éppen elhaladó teherautó jelzi.

A szántáson átvágva megközelítjük a szürke nyárfát. 524 cm-esenek mérem a törzs kerületét.

Az egykori Sárvíz eutrofizálódott medre.

Amit én fűzroncsnak néztem távolról, az egy másik szürke nyár. 510cm-es csonka törzsének kerülete, de kétségtelenül élő példány.

Tövénél titkokat rejtő lyuk.

Ahol a Szekszárdi-séd átvágja a Sárvíz egykori kanyarjait.

Búcsúzóul még egy kép a  nagy nyárfáról és a vidékről.