2018. augusztus 11., szombat

Gemenci szokványok és meglepetések


Alkonyi percek Keselyüsben.

A vízen valami furcsaság úszik, amit az alkonyi kontrasztok erősítenek fel.

Nem valami drámai olajszennyezésre kell gondolni, hanem valami természetes dologra, a holtág partját sem borítják hal- és madártetemek.

Ez a vízbe dőlt fűz is egész jól kizöldült.
Bakcsó


Alkonyodik a Sároson. Szúnyog alig.

Alkonyi hangulatok.

Tegnap délelőtt, a turisztikai szezon kellős közepén letekertünk Keselyűsből Lassiba. A "kerékpározás Mekkájában" egyetlen kerékpáros turistával sem találkoztunk.

Némi idegenforgalmat csak a Pörböly és Malomtelelő közt járó kisvasút produkál.

Ahol 100 éve még a Duna folyt.

A csárda. Itt volt a rév. Keselyűsből 13km-t kell tekerni Lassiig. Közben végig "Fokozottan védett terület! Belépni tilos!" táblák mentén megyünk el. Én meg persze folyamatosan mondogatom feleségemnek, hogy ezen az úton lehetne lemenni a Decsi-Kis-Holt-Dunához, ezen meg a Nagyhoz, ezen mehetnénk le a buvati parthoz egy jót fürdeni, ezen meg a Bárkarakodóhoz stb. De a szerencsétlen gemenci turistát elzárják a szép részek jelentős részétől. Régen az elvtársak felhőtlen vadászati élménye miatt tették meg ezt, manapság - a még mindig élő vadászati prioritások mellett- természetvédelmi elvekre hivatkozva. Én nem hiszem, hogy a gemenci erdőt és a védett állatokat attól a néhány lézengő turistáktól kéne félteni, akinek a vonatozáson túli élményigénye van a Gemencben. A gond nem az, hogy sok itt a turista, hanem éppen ellenkezőleg, az hogy kevés. Meggyőződésem, hogy az elzárt területekből néhányat meg lehetne nyitni a turisták előtt is. Jól gondozott erdészeti utak vezetnek erre, tehát különösebb anyagi ráfordítás nélkül  is fokozni lehetne a "turisztikai attrakciók" számát. A bükki volt az ország első nemzeti parkja. Nézzen rá valaki a bükki turistatérképre, utána a gemencire, és akkor mindjárt világos, miről beszélek!   Az Országos Kék Túra itteni szakaszát sem az erdőben vezetik Keselyüs felé, hanem a töltésen. Ez a 13 km nyári tűző melegben kerékpárral sem akkora élmény már, hát még gyalog! Nyilván a Gemencből soha nem lesz Bükk, de így is nevetségesen kevés a turistaút itt.Egyébként a témáról már itt írtam korábban.

Lassi így is kínál meglepetéseket. Rég jártam itt, akkor sem nemrégiben megnyitott nagyon színvonalas tanösvényen mentem végig, hanem helyette az erdei utat használtam. Így csak most tűnt fel ez a hatalmas vénic szil. Egyes internetes fórumokon ugyan alaptalan méltatások keringenek kiváló fakerületbecslési képességeimről, de ez biztos, hogy bőven meg van listás.

Egészben, kissé torzító függőleges panorámafelvételen így néz ki, csak magasan válik ketté

Van itt egy erős 400-asnek becsült tölgy is.

A Malomtelelő most csak egy sáros posvány.