2016. április 30., szombat

19 km a taplós-gógai részeken

Egy jót kerekeztünk az erdőben és a töltéseken 

Hátamon a régi hátizsák, kezemben az új GPS, az egyik már kedves emlék, a másik azzá lesz.
A kerékpárról időnként leszállva kisebb kitérőket tettünk nagy fákat, növényritkaságokat, egyéb érdekességeket keresve. Ezek ezúttal elmaradtak.

Nagy fűz a Taplósi-Holt-Duna partján

 A Taplósi-Holt-Duna

A Taplósi-rétek

A Taplósi-rét szélén még mindig áll az öreg listás fűz, sőt meglehetősen sok új levele van.

A rét közepén a fűz-tölgy-szil szendvicsfa is szépen hajt

Kicsit arrébb az erdőben a listás tölgy is tartja formáját 

A peresi 800-as nyár kicsit szárad már, de átvészelte a tarvágást, és lassan felcseperedik körülötte
az ültetvény


Utunk legérdekesebb színfoltja a rengeteg vad elénk kerülése volt

A Sió

A Gógai-kobolya partján álló roskatag fűz

A "Gógai Királyság" ma. 

Mondtam már, hogy sok vadat láttunk

A gógai-részeken sok az ültetvény. Igazi erdőt csak a Keskenyi-fok környékén láttunk. Persze az egész Gemencben csak két, 120 évesnél idősebb erdőtagot találunk.

Az értelmetlen táblák sorozat új tagja. Nézzük meg egyszer mit ír ez a tábla! 36 hektáron 1 millió kosbor. Ez azt jelentené, hogy minden egyes négyzetméterre kb. 28 kosbor jutna. Ez a sűrűség nyilván képtelenség. Aki már járt itt, az tudja, hogy az erdő 36 hektáros területének nagy része dzsuva, esetleg mocsár. Én olyan maximum 6-7 hektárra becsülöm annak a területnek a nagyságát, ahol a kosborok előfordulhatnak. Az álomlánysűrűséget pedig a legjobb években száz négyzetméterenként 1- 10-re. Így a bogyiszlói állomány legfeljebb ezres nagyságú. Ez sem kevés!  (Persze kehet, hogy 20 évvel ezelőtt még más volt a helyzet, de ez mára gyökeresen megváltozott. A milliós nagyságrend akkor is barokkos túlzás.)   Ezt a hülyeséget persze a wikipediáról veszik át, de ideje lenne már leszokni róla. A tábla másik hülyesége maga az elhelyezése. A töltés mellett a kerítés belső oldalán van. Aki itt akar letérni az erdőbe, annak át kellene másznia egy magas, szúrós dzsuvával benőtt kerítést, ami hosszan kíséri a töltést. 

Legel a nyáj Taplóson.

Az ember ilyen nyüveket szed össze menet közben.