2016. március 28., hétfő

"Beobachtungstellék" a Szekszárdi-dombságban


Beobachtungsstelle obszervatóriumot jelent németül, de így nevezik  a katonai megfigyelőpontokat is. A Sörgyári capricco egy híres jelenetében Pepin sógor felmászik sógornőjével a sörgyár kéményére. (Hrabal regényében egy s-sel írta a szót, úgy ahogy a címben is szerepel.)  Ekkor világháborús emlékeit felidézve,a kéményt illeti ezzel a szóval Pepin  sógor.  A kilátópontokat azóta én is így nevezem. A legjobb "Beobachtungstelle" a környéken természetesen a Bati-kereszti kilátó. Onnan készült ez a kép még januárban, egy hidegfrontbetörés utáni tiszta időben. A Balaton felé fordultam, hogy látni-e innen a Badacsonyt? Én nem láttam, de állítólag  volt már olyan, aki innen látta. Zomba viszont jól megfigyelhető.
A Leányvár, Sióagárd szőlőhegye. A pincesor ma is az egykori prehisztorikus földvár sáncainak a mentén húzódik.

A sötétvölgyi vadászház

Kilátás a Hegyhát felé. Az úzdi TV-torony és a medinai NATO-radar.

Völgységi szántók, erdőfoltok

Ez már tegnapi felvétel. A Strázsa-hegy sem véletlenül kapta nevét.. Innen látunk le Szőlőhegy és a Sárköz felé, ahol az évszázadok óta eltűnt folyómedreket feltöltötte a belvíz.
Görögszó felől a Szállás-völgy felé nézünk, ahol nemrégiben hatalmas teraszokat alakítottak ki a szőlőknek. Háttérben a Mecsek.

Az Almási-oldal és  a Szállás-völgy