2010. április 4., vasárnap

Keselyüsi fűzfák

A keselyüsi út nyárfasoráról már többször szó volt. Györggyel két részletben itt összesen 10 listás nyárfát és egy füzet  találtunk, ami egyedülálló hazánkban. (Linkek a helyről: lista, első értesítés, közös mérés Györggyel, kiegészítés ) A terület nem védett. Nem része a Duna-Dráva Nemzeti Parknak, és -bár egy éve már kezdeményeztem a város jegyzőjénél-, helyi védettséget sem élvez. Szerencsére a nemzeti park munkatársai azért figyelnek a fasorra - mint  megtudtam Dombi Imre természetvédelmi őrtől-, és megakadályozták már annak vágását. Mert korábban felmerült már a gondolat, hogy a fasor úthoz közeli eperfáit, vagy száradó nyárfáit kivágják. Az kétségtelen, hogy 1879-ben, az út töltésének elkészültekor  nem számolhattak azzal, hogy itt többtonnás, utánfutós kamionok hordják majd a gemenci fákat, és még egy szembejövő busz is el kell, hogy férjen mellettük. Ez indokolja  az út menti eperfák visszavágását, amit a fák -természetükből adódóan- jól tolerálnak. A beljebb álló nyárfáknak azonban odvas, öreg voltuk nem lehet indok elpusztításukra, hiszen a révfalui nemrég talált rét mellett ez hazánk egy kiemelkedő jelentőségű nyárfás területe. Ápolni, gondozni, idegenforgalmilag bemutatni és büszkélkedni kéne vele, nem elpusztításán gondolkodni.
Az idén januárban a töltés árkának távolabbi oldalán, a nádas és bokros rész rejteke mögött néhány öreg fűzre lettem figyelmes. A tavaszi burjánzás beindulása előtt felkerestem és megmértem ezeket a roskatag öreg füzeket.
Ha elfogadjuk azt a logikus feltételezést, hogy ezeket a nyárfákkal együtt ültették, akkor megállapíthatjuk, hogy a füzek  még a nyárfáknál is rövidebb életűek, és csak kevés éri meg a 130 évet. Ezeknek a füzeknek  itt mindegyike odvas, romos megcsonkult torzó csak, amelyeknek szívós élni akarással még egy-egy sarja kizöldül. Azt is igazolni lehetett, hogy nem feltétlenül nő meg minden fűz 6m-esre, mert itt nem akadtam új listás fára.
Egy öreg matuzsálem

Egy másik az árok mélyén

Hatalmas odvak mindegyiken

Egykor bőven listás méretű lehetett ez a fűz, közepén azonban kirohadt, két részre vált. Rövid dilemmázás után  nem fogadtam el listásnak, amúgy sem sok élet van benne, bár kétségtelen, hogy a a két csonk sarjai az idén is ki fognak zöldülni. 

A terület egyetlen listás fűzfája még jól tartja magát.

Érdemes a területre vigyázni, mert történnek azért vágások