2020. november 18., szerda

Szürke gemenci séták

Elsőként a Nyéki-Holt-Duna-tanösvényt jártuk végig. Rég voltam itt, arra voltam kíváncsi, még mindig  olyan szomorúan lepusztult-e itt sok minden. A válasz:  sajnos igen.

Régről ismert listás nyárfával indult pörbölyi sétánk. A home office-ban dolgozó-tanulgató kisebbik lányommal jártunk végig egy-két gemenci helyet. Még ebben a szürke időben is egyfajta kitörés ez.

Évről évre bizarrabb formákat vesz fel ez a régen megroppant, listás fűz a holtág mellett.


Az itteni tanösvény sok eleme sajnos romos. A toronyba egyébként amúgy sem érdemes felmenni, már rég túlnőtte az összes fa és bokor ezt a törpekilátót. Az ismertető táblák azonban még tartják magukat. Ezt a tanösvényt a nemzeti park hozta létre. Ismerve a nemzeti parkok sanyarú anyagi helyzetét, sajnos nem csodálkozhatunk azon, hogy nincs pénz a felújításra.  

Az egykori nyéki szállások épületei - például ez a vasúti raktár- kicsit tartósabbak, mint a tanösvény építményei. A nyéki szállások szétszórt tanyavilágából állt később össze Pörbölypuszta az első világháború után. Csak 1985-től lett önálló község Pörböly néven.

A járvány miatt a Pörbölyi  Ökocentrum bezárt, de bíztunk abban, hogy a Nagyrezéti Vadmegfigyelőből nem eresztették szélnek a vadakat. Oda felé igazi vadak is utunkba kerültek.

Jól fejlett bikákból álló 12-15 fős rudli keresztezte utunk.

Kis Sonym küszködik a távolsággal és a gyenge fényviszonyokkal, párával.

Agancstolvajok álma lehet egy ilyen rudli követése.

Vajon látom-e még vízzel telten a Kerülő-Dunát? Ma is ez Tolna és Bács-Kiskun "határfolyója."

A vadmegfigyelő bikája már egészen hozzászokott az emberi jelenléthez, de a disznókhoz képest azért sokkal távolságtartóbb. A disznó egyszerűen okosabb állat. 

Tehénportré.

Bikaportré.

Megnőttek a kocák.

Ő már évekkel ezelőtt megnőtt.

A család részlete.

Áll még a Kerülő-Duna partján a nagy kettős tölgy. Nem túl dús a korona.

Jóval túl a 6 méteres kerületen. Alattomos repedések, és gombák a törzsön utalnak arra, hogy túl van élete zenitjén.

Pörbölyre végső soron azért jöttünk,  hogy megnézzem hogy állnak a Szekszárdtól "ellopott"  Frigyes főherceg-féle millenniumi  vadászpavilon felújítási munkái. (Ezt az épületet a Szegzárdi Casino vásárolta meg még annakidején. Története alatt főként Szekszárd területén állt, időnként raktárakban pihent szétszedett állapotban. Sok-sok tulajdonosa volt, a legutolsó az Agrárminisztérium.) Az Ökocentrum bezárt, csak távolról, kerítésen túlról nézhettem meg az épületet. Közvetlenül az 55-ös út mellé építették. A hely csendesnek, vagy festőinek nem nevezhető, de legalább csalogató helyen van. Az épület lényegében kész, de gondolom a beton talapzatát még el akarják takarni valamivel. Bárányfokon még ronda palatetővel állt, ezt zsindelyre cserélték. Kár, hogy zsindely helyett bádog jutott csak a fiatornyokra. A 2021-es vadászati világkiállítás egyik fő attrakciója lesz itt Tolnában ennek újranyitása, ha el nem viszi ezt is az átkozott Covid. 

Nagy kócsag a Borrév tó felett.

A tó. 

Rétisas. 

Nagyon régóta nem láttam a Borrév-fokban vizet. 

A Bárány-fok. (Valójában Szilágyi-fok, de most hagyjuk a részleteket.)

Amióta lezárták az ide vezető utat, megcsappant a látogatottsága. Innen "lopták el" a  Frigyes főherceg-féle millenniumi  vadászpavilont is. Röviden, Bárány-fok nem egy szekszárdi sikertörténet. 

Azért legyen valami pozitív végkifejlett is Bárány-fokon. Egy-két éve felújították a tanösvényhez vezető hidat. 

 
Nagy lenne itt most a csend, ha valaki egy keselyűsí házban nem hallgatná őrült hangerővel a a Retro rádiót. 

Még szürke gém sincs.

Véletlenül centi is volt nálam. Ezt a füzet vagy 7-8 éve mérte Gyuri a Sáros partján.  Akkor 595 volt,  én már akkor listásnak gondoltam. Most már tényleg belenőtt a listába, én 620-nál most nem tudtam kevesebbet mérni. 

A Sáros partján.