2020. november 22., vasárnap

Kisnyárád: Tölgy, völgy, fűz

Kisnyárád az M6-os autópályától néhány száz méterre, egy völgyben fekszik. Valójában azonban 8km-t kell kerülni, hogy ebbe a kis zsákfaluba érjen az ember. Csendes, nyugodt hely (ez a "kis lakosságszámra sorvadt"  szinonimája), szép arányú barokk templommal, mögötte a kálvária. A hétvégén megszereztem Biki Endre Gábor  két turistakalauzát, és  a Baranyai-dombságba belelapozva rögtön elhatároztam, hogy a tőlünk 45 percnyire lévő Kisnyárádot felkeresem. 

A kálvárián szép nagy tölgy. A legenda szerint az 1760 körül  itt letelepedő németek még az óhazából hozták azt a makkot, amiből ez a szép fa sarjadt. A legenda szép, ezek szerint a fának 260 év körülinek kéne lennie. Szerintem a fa nincs ennyi idős, bár ki tudja. 

Kocsánytalan tölgynek néztem, esetleg molyhos. Arról nincs tapasztalotm, hogy a molyhos ősz végére mennyire tartja meg molyhosságát. Makkot nem találtam. 390 cm a kerülete, tehát nem olyan reménytelen, hogy listára kerüljön néhány év múlva. 

A Schwäbische Türkei magterületén járunk, szoktam kommentálni az ilyen képeket. 

Minden sváb falu kötelező kelléke a pincesor. 

Harmadik tipúsú találkozás.

 
A szőlőhegy után ereszkedés a Lánycsóki-patak völgye felé.

Napfényben biztos szebb lett volna ez a vidék, de ebben a szürkeségben is volt hangulata. 

A Csoda-kút a Szent János kápolnával és kis turistapihenővel. Az  elefeledett és a pusztulás szélén lévő  egykori szent helyet Biki Endre Gábor  kezdeményezésére és hathatós munkájával újjította fel a Mecsek Egyesület. Biki Endre Gábor  különösen szívén viseli a kutak és források ügyét, ezt a rég eltömődött kutat is kitisztította, helyreállította. Számtalan olyan kút és forrás van a Baranyai és a Geresdi-dombságban, aminek foglalását  Biki Endre Gábor  végezte el, vagy újította meg. Nemsokára írok is Biki Endre Gábor könyveiről. 

Érdekes fűz a kápolna mellett. 

Rét a kápolna mellett. Csend, nyugalom, hollók, ölyvek, rétisas, vadkacsák. (A közelben halastavak vannak.) Biki Endre Gábor  "jó energiájú" helyeknek titulálja az ilyeneket. 

A szezon első jégkristályai. 

A kápolna melletti réten álló fűz ősöreg, hatalmas darabok törtek már ki törzséből. Így nem lehet komolyan venni, de mégiscsak 710 cm a kerülete, közvetlenül a talajszinten mérve. 

Az első jég.