2020. október 10., szombat

Fekedi kereszttúra

Feked egy magasabb dombról. 

1997 óta nem járnak erre vonatok. Egyszer én is utaztam ezen a vonalon, még sorkatona koromban. A Bajáról Pécsre tartó utamra még ma is emlékszem.  Kb. három óra volt ez a  70-80 km-es távolság, de a tájat nagyon lehetett élvezni a legendásan kanyargós pályán. Az is megdöbbentő volt, hogy egy állomásra beérve (talán Palotabozsok volt) vízesővödrök fogadtak minket. A kalauz pedig az állomásfőnökkel karöltve egy vödör vizet zúdított a Bzmot minden egyes kerékre, gondolom hűtés céljából Érdekes, hogy sok helyütt szemmel láthatóan nem szedték fel a síneket. 

Gyújtoványfüvek.

Feked környékén jártam be egy kis szakaszt a falutól délre eső "keresztúton. " Az északi talán még ennél is szebb.  Az út egyes pontjairól szép kilátás nyílik. Ezúttal a Villányi-hegység felé. 

A Baranyai-dombság felé.

Feked határában nem csak a régi kereszteket újítják fel, hanem újakat is állítanak a régiek stílusában. Ezt 2015-ben szentelték fel.

Szelíd lankák.  Vadles mindenütt van. 

A Jakabéczy-kereszt. Itt először 1850-ben állt kereszt. A mostanit 1929-ben állíttatta egy Jakabéczy nevű uradalmi erdész felgyógyulása után, aki itt keveredett súlyos tűzpárbajba orvvadászokkal. Minden régebbi fekedi keresztnek megírják a történetét is, ami kis táblán olvasható.

Legelők, szántók. 

Újabb rálátás Fekedre. 

A Zengő a Mecsekkel. 

Talán ez a gyászbogár.