2015. december 28., hétfő

Fekedi kereszttúra az Ősök emlékére

Feked  a Geresdi-dombságban fekvő 200 lelkes zsákfalu. Ez alapján nem sok jót gondolhatna  az ember, de Feked erre alaposan rácáfol. Erről  a másik blogomban írok még. Röviden csak annyit, hogy csak az undorító DÉDÁSZ betonvillanyoszlopok utaltak arra a faluban, hogy mégiscsak itthon járunk.
Ebből a faluból kiinduló keresztutak egyikét jártuk ma végig unokabátyámmal, a már hagyománnyá vált karácsony utáni túrán, amit az Ősök emlékére hirdettünk meg. 2009 óta minden karácsonya után teszünk egy túrát. 2009-ben hárman (apám, unokabátyám és én) teremtettük meg a hagyományt a nádasdi bányászok emlékére tett túránkkal. 2010-ben nagybácsimmal és unokabátyámmal a Nádasd környéki kőkereszteket jártuk végig. 2011-ben már csak ketten indultunk el unokabátyámmal néhány nappal apám halála után. 2012-ben a Templomhegy környékét jártuk végig felkeresve a Legénysírt. 2013-ban Ófalú környékén túráztunk, de ekkor már ismét csak ketten voltunk unokabátyámmal. Tavaly Magyaregregy környékén jártunk.
Az első lépések
A temető és mögötte a Geresdi-dombság
Még egy pillantás a falura.

A fekediek a falu turisztikai kínálatának bővítésére turistautakat jelöltek ki, amelyeket a határban található keresztek köré szerveztek. Minden utat gondosan jelöltek, és a keresztek mellé pihenőpadokat és egy kétnyelvű ismertető táblát tettek, 
amelyen a kereszt állításának körülményeit mesélik el.Ez a Pest-kereszt.
A Pest-kereszt után az erdőben folytatódik az út, a Karasica-patak völgyében

A patak

A Harsányi-kereszt már az ófalusi határon van

Lefelé a Gyantás-völgyön

Itt is sok a bimbózó, virágzó hunyor

A Veresvölgyi-patak

Egy erdei szállás romja

A hatalmas Botori-rét

A rét szélén a dzsuvában egy hatalmas vadkörte. Innen simán listásnak néz ki, de a másik oldalról sajnos a fele ki van már rohadva.

A Stiller-kereszt

A falu határában nem csak kereszteket találunk, hanem mint valami dolmenek, modern szobrok is állnak, összesen 7 darab.  Ez például Lelkes Márk Meditáció című alkotása jó messziről fotózva. Részletek innen.

A 12km kör után lassan visszaérkezünk a faluba.

A Zengő a falu feletti dombról

A Schmidt-kereszt

A templom körüli parkban szép hársfa

Véméndről elsétáltunk a dömörkapui temetőhöz is.

A temető a ködben

Egy nagy eperfa útközben.Unokabátyám beszámolóját itt találjuk.