2015. december 30., szerda

Év végi összesítés

Felemás év volt az idei. Egyrészt soha ennyien nem nézték meg a blogomat, mint az idén, kb. 52 ezren, Ez a tavalyi 42 ezerhez képest nagy gyarapodás. Másrészt viszont 30%-kal kevesebb bejegyzés született, mint az előző években. Már évek óta benn volt a pakliban ez a visszaesés, amit tavaly még megmentett a "röptúrák" nagy száma. Az idén az évek alatt eltünedezett "hajnali túrák" után ezt  a műfajt is  utolérte az általános sorvadás. Arról már jobb nem is beszélni, hogy mennyire vagyok még hasznos tagja a dendromán közösségnek, mert szinte már csak az tart meg még ebben a közösségben, hogy nagy lelkesedéssel eljárok a közös rendezvényekre, és néha írok a fórumra. Jelentős  fa találatom már nem sok van.
Visszatérve a látogatói létszámnövekedésre, minek tulajdonítható ez, ha egyre érdektelenebbek a bejegyzéseim? Csakis kizárólag a Facebooknak. Az év elején, nagyjából áprilisig kitettem a Facebookra is a beszámolóimat. Ennek eredményeként a blog nézettsége megugrott. Ám ahogy leszoktam erről, a nézettség visszazuhant az eredeti szintre. Nyáron már jóval a sokéves átlag alatt voltam. A Facebookon nem lehet hűséges követőket találni. Ősszel ismét volt egy kis élénkülés, és újra elérte a nézettség a korábbi átlagot. A tavalyi évhez képesti többlet az év első négy hónapjában, a Facebookos  időszak alatt termelődött meg.
Ez el is vezetett engem ahhoz a kérdésig, hogy minek  is csinálom ezeket a blogbejegyzéseket? Először is magamnak, mintegy naplószerűen megörökítem a történéseket. Másrészt arra gondolok, hogy számomra mekkora  esemény egy a Dendrománián, a Nagy öreg fákon, Totoro blogján, vagy Szél Győző fázós blogján megjelenő új bejegyzés, de más blogok bejegyzései sem sikkadnak el nálam (OneDoor, Dunaiszigetek, stb.)  Tudom, hogy az én blogom relatíve nagy esetszáma nem veszi fel a versenyt az említett blogok fajsúlyosságával, de hátha akad olvasó, aki szívesen nézegeti a bejegyzéseim, még akkor is, ha csak bagatell dolgokról szól.
Az idén írt bejegyzések közül a "Top-10 Keleti-Mecsek" volt  a legsikeresebb. Ezt a Bati-kilátó megnyílásáról szóló rövid hír követte, majd az ECTF Gemenci Dendromán Találkozóról szóló bejegyzés következett. Az örökranglistát is a Top-10-es sorozatok vezetik. Első helyen a "Top-10 Szekszárdi-dombság", majd a 'Top-10 Gemenc", majd a már említett "Top-10 Keleti-Mecsek" következik.
Mit hoz a jövő? Hát szinte biztos, hogy tovább tart a blog zsugorodása. Talán az a bizonyos "régi tűz" is kiégett már bennem.
Boldog újévet mindenkinek!