2019. november 30., szombat

A Juhhodály-völgyben

Indulás kissé ködös időben, Szálkán keresztül.

Juhhodály-völgyet 2014-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park országos természetvédelmi területté javasolta az ófalusi fillit formáció előfordulása, magyarul a geológiai értékei miatt. A részletek itt vannak.

A szálkai tározó mellett haladok el.

Zsibrikről indulok el gyalog, a múltkori útvonalamon, hatalmas sárban, gumicsizmásan. A múltkorinál  egy kicsit tovább megyek Ófalu felé. 

A völgy bejárata nem túl biztató. A völgyet  2012-ben tarra vágták, akkor is már akácos-diós "akármi" volt a helyén, az  azóta kihajtott az akácos-bálványfás "izét" hatalmas aranyvesszős előtér teszi végkép degradálttá. (Az erdő szót érthető okokból igyekeztem kerülni.) Természetesen mondani sem kell, hogy nincs semmi természetvédelmi tábla, azt sem tudom, hogy a természetvédelmi oltalom alá helyezés megvalósult-e?

Ebben az "izében" előrehaladva egyszer csak sziklákhoz ér az ember, ha elég figyelmes a dzsuvában. Ez még csak olyan homokköves "előjátéknak" tűnik.

A többi sziklaformáció sem látványosabb. Arra gondoltam, hogy itt legalább konfliktusmenetesen lehet valamit természetvédelmi területté nyilvánítani.

Ezt a "sziklát" ítéltem a leglátványosabbnak.

Tudom, hogy túlzás, de még egy panorámát is csináltam róla.Azt hiszem, többet ide nem jövök.

Tarvágás, a vidék kedvelt erdőgazdálkodási módja.

Mintha a ködön keresztül kicsit derengeni kezdene a Nap.

Felmegyek egy dombra, onnét fényképezem a halastavat. Most itt kevés a madár, egy hangágyú átlag percenkét hatalmasat durran. Úgy tűnik hatásos, nem látok kárókatonát sem. De egy idő után már nem csak a madarakat zavarja, hanem engem is idegesít.

Furcsa fények.
Négy éve bontották le Zsibrikben a templomot.

Megállok a külső tónál, hogy ne múljon el ez a nap se rétisas nélkül.

Ezt a tavat leengedték.

Ilyenkor sok itt a rétisas.

Távolról fotózom őket, szenvedő zoommal. Ha csak egy kicsit közelebb megyek, egyből észrevesznek és odébb szállnak. Elég majrés egy fajta, csak álca mögül lehet normálisan fényképezni őket.Az meg nincs, gépem se erre van kitalálva, maradnak ezek az ócska lépek.

Néhány sirály is van.

Röpdösnek.

Egy minimalista csendélettel búcsúzom.