2019. augusztus 9., péntek

Még egy-két kép a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb környékéről

Következzék akkor még néhány szedett-vedett kép a Balatonról.
Ezúttal sátraztunk. Sátrazni ott érdemes szerintem, ahol némi természetközeli élmény várhat az emberre. Ebből a szempontból talán az egész Balaton körül legjobb ilyen hely a vonyarcvashegyi Park Kemping a Szent Mihály domb tövében. Ennek a nagy területű kempingnek a hátsó, eldugott szegleteiben még tényleg a természet ölén érezheti magát az ember, távol a parcellák nyüzsgésétől.

A kemping környezete a Szent Mihály dombról. Elől szép égererdő. Mögötte a nádas.Másik oldalról pedig  Szent Mihály domb dolomit tömbje. A természetközeliségnek persze meg van az árnyoldala is. Nem sikerült még olyan  strandot találnom a Balatonon, ahol ilyan hatalmas iszap lenne, mint itt.
Ha az ember természetközeli élményekre vágyik...(zöld lombszöcske)

osztoznia kell...(kúpfejűszöcske)
... a terület őslakóval. (A rovarmeghatározásokat Szél Győzőnek köszönöm,)
Nyolc évvel ezelőtt fantasztikus madárkavalkád volt még a kemping területéről belátható nádasban. Ez a faji gazdagság sajnos már a múlté. Az idén csak  a seregélyek hatottak az újdonság erejével. Nem a fajuk, hanem a létszámuk.

A tőkés récék mellett a másik megbízható faj.
Szárcsa is mindig akad.

Seregélyek érkeznek a nádas lecsupaszodott fáira...

... és oda leülnek.
Az idei "nagy sztárok" az árvaszúnyogok voltak.  Esténként és hajnalonként nem tudtuk elképzelni, hogy mi adja azt a misztikus dünnyögést, ami a betölti ez egész vidéket.
Itt egy pókhálón fennakadt egyed.
Szerencsére  kemping hátsó részén már világítás sincs, így az ember még a csillagokban is gyönyörködhet.
A kemping területén van egy homokdomb, ahol három nyelven közlik, hogy itt ne homokozzanak a gyerekek, mert ez a teknősök tojásrakó helye. Korábban nem sok jelét láttam ennek, de most ez fogadott minket.

Ráadásul az idén június elején egy teknős is erre járt. Sőt szinte hihetetlen, de a meredek Szent Mihály domb tetején is találtunk egyet.

Alkony a tó felett.
Seregélyek húznak a nádasba.