2019. augusztus 19., hétfő

6.rész: Schladming


Schladming a Planai oldalából.A város felett Dachstein-masszívum  Scheichenspitze nevű csúcsa nyúlik a legmagasabbra (2667m) a bal oldalon.
Schladming temploma elég impozáns. A középkorban az ércbányászat tette gazdaggá, újabban a sísport. Persze sokat panaszkodnak az osztrákok. Egyrészt a sísport a fiatalok közt egyre kevésbé népszerű. Másrészt a globális felmelegedésnek köszönhetően a hatvanas évekhez képest most már 38 nappal rövidebb a síszezon átlagosan, hiába van mindenfelé hóágyú.


Azért itt sem minden fenékig tejfel. A Talbach szurdokának elején gazdátlanul áll ez a szép régi épület.

A Talbach magyar fordításban talán Völgységi-patak lehetne. A már bemutatott, vízesésektől ékes Alsóvölgyi -patak (Untertalerbach) vesz fel még egy patakot  Schladmingtól kb. 3 km-re, innentől nevezik ezen a neven.

Ez a szurdokvölgy szinte Schladming házi parkja. A szurdokban haladó sétaút Untertal nevű kis falusi részt köti össze a várossal.

Elég menő dolog, ha egy városnak ilyen szurdoka van.

A kellemes, jól kiépített sétaút a schadmingi kismamák, nagypapák kedvenc sétaútja, babakocsival is jól járható.


A város előtt van a szurdok leglátványosabb része.

Itt a sziklafalból egy barlangszerű nyilásból egy újabb patakot vesz fel a Talbach, hogy hamarosan az Enns folyót gyarapítsa.
Ahol a Talbach beér a városba.

Ma a Planai nevű hegyre vitettük  fel magunkat, ha már ingyen volt.

A Scheichenspitze csúcsai.

Schladming a magasból.

A Talbach szurdoka a sífelvonó kabinjából.

A Szamárkő (Eselstein) csúcsa (2556 m) alatta a Guttenberg-menedékház, amit egy helyi alpinistáról neveztek el, aki 1925.ben kezedményezte ennek a menedékháznak az építését.