2019. március 3., vasárnap

Dunaújváros: A Szalki-szigeti séta

Munkám Dunaújvárosba szólított, és ha már így alakult, akkor egy öltönyös-lakcipős sétát tettem.
A városról beszélgetve itteniekkel, a pozitívumok közt mindenképpen megemlítik a Dunát. Hogy hol érdemes sétálnom egy fél órát, erre kaptam válaszként, hogy a Szalki-szigeten.
A képen a folyót látjuk, szemben egy nagy öböllel, ami mesterséges eredetűnek tűnik. Nem találtam ennek az öbölnek az eredetéről semmit. Nekem úgy tűnik, mintha egy kavicsbányászati helyszín lenne.


A Szalki-sziget  egy ránézésre gyenge 400-asnak kinéző szép tölggyel indított.

Furcsa dudor a lábainál, mögötte néhány társa utalt arra, hogy egykor talán egy Duna parti tölgyfás legelő terülhetett el itt is.

Nyáron fürdésre csábíthat ez a partszakasz, de mint hamarosan kiderül, vannak erre jobb helyek is. A kiváló Dunai szigetek blogból megtudtam azt is, hogy nagyjából itt állhatott a Szt. Panteleon monostor is. Háttérben a Rácalmási-sziget, amit pl. Horváth Balázs nagyszerű blogjából ismerhetünk meg, de természetesen a Dunai szigetek blog is részletesen foglalkozik vele. Baranyai Laci fás listáján van néhány nagy nyár és fűz Rácalmásnál, talán azok innen származnak, de mintha Laci azt mondta volna egyszer, hogy csalódás volt neki ez a sziget.

Izgalmas Duna-ágak, zátonyok, zubogók világa ez.

Az öltöny-lakcipő ellenére a dendromán szenvedély csak beszippantott a dzsuvába. 900-as fűz, ügyesen fotózva. Nem közlöm  a leleplező fotót arról, hogy alacsonyan elágazó a másik oldalról.

A Duna- ág torkolata.

Izgalmasnak tűnő ág, de hamarosan visszakanyarodik a "civilizációba."

Magas löszfalak is akadnak errefelé.

Régen ez a Szalki-sziget oldalága volt, de ezt keresztbe feltöltötték még az 1930-as években.  Aztán az 1950-es években a déli részen kialakították a kikötőt, az északi rész a fürdőtó lett.( Részletek a Dunai szigetek blogból.)  Az ötvenes években  a sziget nevét is átkeresztelték Ifjúság-szigetre, de ez a név szerencsére nem tudott gyökeret verni, mint ahogy a Sugovicából sem lett Kamarás-Duna. Szerencsére az ideológiai alapú földrajzi átnevezések közül sok nem ver gyökeret. ( Bár pl. Altgrundból Réka-völgy lett.)

Szép színek a tóban és a tó körül.

A tó fürdőéletéről szóló beszámolót lásd itt.