2018. október 26., péntek

A dombori homokzátony a harmadik negatív csúcsjavításkor

A mai napon Baján 30cm-es vízszintet mértek, ami az október 19-ei 33 cm-es legkisebb vízállást múlta alul.. Így az idei évben már harmadszor dőlt meg a legkisebb víz rekordja. Először augusztus végén,  a 2003-as 51 cm-ről 48-ra, majd október 19-én, és ma. Az idei év tehát összesen 21cm-rel vitte le a legkisebb víz rekordját Baján. Domboriban még jelentősebb volt a rekorddöntés mértéke. Ma itt -85 cm-es volt a vízszint, ami az augusztus véginél 26 cm-rel kisebb, így itt az idén összesen 31cm-rel mértek kevesebbet, mint korábban. Domboriban  a korábbi régi rekord 2011. december elejéről származott.
Frissítés: Ma (10.27-én) hajnalban minden korábbi előrejelzést felülírva, tovább apadt a Duna és 0 órától reggel 6-ig 27cm-es szintet mértek Baján. Domoriban is  -87 cm-ren állt meg a vízszint tegnap éjszaka. Így Bajánál az idén 24cm-rel, Domborinál 33 cm-rel dőlt meg a legkisebb vízszint rekordja. Azóta kismértékű vízszintnövekedés tapasztalható.

Az idei év nem csak ebben különleges, hanem abban is, hogy milyen hosszú ideig van rendkívül alacsony vízállás. Domboriban például 11 napja kisebb a víz, mint a korábbi rekord idején mért szint.

A dombori homokzátony abban különbözik a minap általam végigjárt gerjeni nagy zátonytól, hogy teljes egészében homokból áll.

Nincs kavicsos, vagy hordalékos része, mint gerjeninek, csak homok.

Tulajdonképpen fürdésre még jobb lenne,  mint a gerjeni, de sokkal ritkábban bújik elő. A Google Earth felvételei közül csak egyetlen egyen lehet felfedezni, 2004 januárjában.

A mérete is kisebb. A gerjeni 2,7km-rel szemben ez most "csak" 1,7 km hosszú, és sokkal keskenyebb.Magyarán kevésbé grandiózus, kevésbé izgalmas.

Itt két pecás is próbálkozott.

Sirályok voltak itt nemrég. Híg ürüléküket valósággal kiporlasztják magukból. A széklet formája nem csak nekem tűnt fel. 2005-ben IgNobelt ért egy magyar (Gál József) és egy német kutatónak, hogy  a pingvinek hasonló székletmintázatait modellezték.

A homokzátonyt  egy relatíve magas part szegélyezi.

A sirályok most kicsit arrébb költöztek.

A másik pecás.

Bagatell nyárfalevéllel.

A zátony itt is egy kis tavat rejt. A pusztuló magaspartról sorra dőlnek be a fák.

Ha magas a víz, akkor az itteni fák gyökerei közül elviszi a talajt.

Ez látható itt is.

A zátony a magaspartról.