2018. október 11., csütörtök

Rendkívül izgalmas és újszerű képek a Holt-Sióról

A kárókatona törpeharcsát fogott, de valamilyen okból cipeli még egy kicsit a falevelektől leves-szerű sűrűségű holtágban. (Azért kicsit sűrűbb, mint a mai menzai tojásleves volt.)  A szürke gém irigykedve nézi. De lehet, hogy nem is irigykedik, mert például utálja a törpe harcsát, vagy egyszerűen az állatvilágban a madarak közt nem fejlődött ki az irigység, vagy mit tudom én. Szóval tényszerűen csak annyit rögzíthetünk, hogy a szürke gém áll!

Ezen a képen már gém sincs, nem is beszélve kárókatonáról. Viszont sok kopasz, kiszáradt fa, és megsárgult levelű fa látható a holtág partján, ami azért októberben nem szokatlan. Némi indokolatlan líraisággal őszi hangulatnak is nevezhetnénk.

Ez már a Sáros foka. Ez a felvétel is azzal kíván kitűnni, hogy sárguló fák vannak rajta.

Ezen azt is megfigyelhetjük, hogy a hazai fafajok sűrűsége kisebb mint a víz sűrűsége, hiszen úsznak, ha vízbe dőltek. (A pontos ítélethez közölnöm kéne a víz mélységét is, de ezt most nem teszem meg, így hagyunk egy kiskaput azoknak, aki azt gondolják, hogy rendkívüli sűrűségű gemenci fák is vannak, amik egyszerűen csak hevernek a rendkívül sekély meder alján,és kilógnak a vízből.)

A pecások gondolom, hogy örülnek, mert ebben a nyárias időben csak jobb ücsörögni, mint esőben. Persze lehet, hogy éppen nem is örülnek, mert ilyenkor lehet, hogy rosszabb a kapás, mint esőben. Sőt lehet, hogy éppen azt gondolják, hogy nem napozni jöttek, úgyhogy  le se tojják, hogy milyen az idő, csak kapás legyen.

Ezen a képen is sok minden van, aminek a sűrűsége kisebb, mint a víz sűrűsége.( Itt most már elárulom, hogy a Holt-Sió elég mély, egy szakportál szerint eléri a 2m-t is.)

Ez a kép azzal kíván kitűnni, hogy a szokottnál is több narancssárgás árnyalatot tartalmaz, sőt figyelmes szemlélő (kivéve a vörös-zöld színtévesztőket) egy vörös foltot is láthatnak.

Nagy szerencse, hogy a szürke gémek nevüknek nagyjából megfelelő színárnyalatúak, mert ha például sárgászöldek lennének, aligha fedezhetnénk fel egyet is a képen.

Ezzel a sárosi képpel üzenem a jó hírt: vége.