2016. június 14., kedd

100km a Bükkben 3. A Forrás-völgy barlangjai

A Forrás-völgy bejáratánál van a Királykút, és körülötte egy kis turistapihenő.  Itt éppen nyugdíjas asszonyok piknikeztek egy nagy bükk alatt. (Vajon hol vannak a férfiak?) A bükköt mérve érdeklődve kérdezték tőlem, mekkorának mértem a "csokányos tölgyet" ? Aztán kicsit pontosítottam a fafaj kérdését,és persze jöttek a szokásos kérdések, hogy hány száz éves meg hasonló. A fa nincs még rajta a listán,  443cm-es kerületével ott lenne a helye.
A Királykúti sziklaüreg

A Kecskelyuk a leghosszabb szabadon bejárható barlang hazánkban. A barlangban több dolgot furcsállottuk, az egyik a jellegzetes állatkerti szag volt.

Aztán hamar rájöttünk hogy minden furcsaság oka a mennyezeten lógó sok száz denevér. Itt a képen az azok fekete pöttyök mind denevérek.

Befelé

Az elején még könnyű haladni

A barlang régen cseppköves volt, de mára már mindegyiket letörték. Sok helyen látni viszont  egyéb karsztosodási nyomokat

Aztán görnyedve lehet tovább haladni

Egy szűkülethez érve feleségem könnyen haladt tovább. Én itt fennakadtam, érdemes egy komolyabb fogyókúrán elgondolkodnom.


Úgyhogy a további felvételeket feleségem készítette

Összesen több száz métert lehet haladni barlangásztechnika nélkül is

A képen látható kis lyukon is át lehet préselődni, és ekkor a barlang új dimenziói nyílnak meg, de ehhez már barlangász előképzettség kell

A sok fekete folt az évszázadok során erre járó fáklyás emberek nyoma

A barlang mélyén is röpködnek a denevérek

Piros madársisak. Először láttam ilyen orchideát.

A harangvirágok különböző fajaiból rengeteg volt mindenfelé

A Büdös-pest bejárata

Ez egy tágas, 37 m hosszú, régészeti leleteiről híres barlang