2016. június 18., szombat

Mostanában mifelénk: Az alsó-gemenci fehér nyár és az óriás-hegyi nőszőfüvek

Szép ősfás rész az Alsó-Gemencben.  Persze az ilyen részekért meg kell szenvedni, hosszú kerítéses-tarvágásos-ültetvényes szakaszok után ér az ember ilyen terültekhez az Alsó-Gemencben. A Bükki Nemzeti Parkban is vannak ültetvények, különösen a kevésbé populáris helyeken, de olyan nyomasztó mesterséges erdőket nem láttam arrafelé, mint amilyenek mifelénk vannak.
 
Nem gondoltam volna, hogy egy koszlott róka ennyire hasonlít egy aranysakálra, (vagy egy koszlott aranysakál ennyire hasonlít egy koszlott rókára?)

Szombathelyi Gergely árulta el, hogy merre található a Gemenc legnagyobb ismert fehér nyárfája

Régebben már kerestük Pósfai Györggyel, de akkor nem találtuk meg, amin semmi csodálnivaló nincs. Ha nem pontos koordinátákat kapok, most sem találtam volna meg. 665 cm-nek mértem.

Egy alacsony fok mentén volt az ősfás rész

Négyszázas tölgyek a fok mentén
A Kutyás tölgy is áll még, sőt még vannak zöld ágai is


Az Óriás-hegyen a múltkori egy szál után most négy másik szálat is találtam a kislevelű nőszőfűből.Ez a kettő egy löszút falában nőtt. Erősen el vannak már nyílva.

Most már  legfeljebb csak a felső egy-két virág nem nyílt el.

Megfogadva Lukács Robi tanácsát megszagoltuk. A legfinomabb  francia parfümök, édes-vaníliás illata.
(Ez nyilván csak blöff, fogalmam sincs milyen a legfinomabb francia parfüm illata, legfeljebb csak középkategóriás DM parfümök illatát szagoltam, de azokat sem ismerem. Az embert néha elragadja a közhely heve.)

Koszlott c-betüs

Kezdődik a szarvasbogár-halál szezon

Fák és vadmacskák a Gemencben

A hétvége főszereplői közül az egyik. A hétvégén hajtóvadászatok voltak a Gemencben, amiről a Gemenc Zrt honlapja - nagyon helyesen é...