2013. június 12., szerda

Árvízi helyzetkép a tetőzés idején


Ma délután kiugrottunk a Szent László hídhoz. A mentett oldalon nem túl jelentős csurgások. A távolban két gátőr szemlét tart.
A Duna felőli oldal. Látható, hogy itt vannak még tartalékok. A töltésen egy rendőrségi mikrobusz halad. A Duna Domboriban (5km-rel feljebb) tegnap este 8-kor 916-tal tetőzött, ezt a szintet hajnali 3-ig tartotta, majd apadásnak indult. A korábban itt mért legnagyobb víz  894cm volt. A felvétel készítésének idején délután hatkor már "csak" 908 cm-t mutatott itt a vízmérce.  Bajánál (20km-rel lejjebb) 989 cm-rel tetőzött ma hajnalban 5-kor,  a kép készítésének idején ez a vízmérce 986cm-nél állt. Baján az apadás jóval lassabb lesz,  ami  a Gemenc kiegyenlítő, vízraktározó szerepe miatt van. Baján 13cm-rel dőlt meg a régi legnagyobb vízszint, Domborinál 22cm-rel. A különbséget a Gemenc nyelte el.

A Szent László-híd előtti ártér

A Duna

Az övzátony tetején álló bokorsor vízben
Bóni-fok. A nyaralok lábai vízben, egy-két alacsonyabbra méretezett házba is befolyhatott a víz. Egy autó szinte a "vízen jár."

A kép közepén a gemenci vadászház előtti kereszt kiemelkedik a vízből. Egy régebbi képem tanúsága szerint a gemenci vadászház is ki kell hogy emelkedjen az árból.

Sok víz 


Három tanúságos felvétel Bárányfokról, a tanösvény bejáratáról. 2006 kora tavaszán 953cm-es maximális víznél. (A hidat elvitte a víz, ismertető tábla ekkor még nem volt)
2010-ben 945cm-es maximális bajai víznél. 

Mai kép 986cm-es bajai vízmércénél. A víz kb. 40cm-rel alacsonyabb most itt, mint 2010-ben. Hova tűnhetett a hiányzó kb. 80cm?  Eddig nagy naivan azt hittem, hogy egyenes arányosság van a bajai vízmérce és a gemenci vízszintek közt. Ez ezek szerint tévesnek bizonyult. A Gemencben most az általam  vártnál kevesebb víz van, legalábbis itt a széleknél. Ma kocsiból is megfigyelhettem, hogy Góga lényegileg csontszáraz, a Taplósi-gyepen is alig van víz, pedig ezek 2010-ben víz alatt voltak.  Bonyolult dolog ez a hidrodinamika. Talán az lehet a magyarázat, hogy most szárazabb volt a Gemenc, mint a katasztrofálisan belvizes 2010-es évben, és egész egyszerűen több vizet nyelt el. Ez pedig az árhullám sebességével is összefüggésben lehet.  Vagy lehet, hogy a Siónak a szerepe sem elhanyagolható.