2013. június 11., kedd

Árvízi helyzetkép

Árvízi helyzetkép 2006 áprilisából. A mentett oldalon a szivárgások és buzgárok miatt  vízben állt Bárányfok.

2006-ban az ár elvitte a Bárányfoki Tanösvényhez vezető hidat. Hogy mi az idén a helyzet, azt talán holnap meg tudom nézni, ha lesz időm, és odaengednek. 
Holnap hajnalban fog tetőzni a Duna Bajánál, kb. 987cm-rel. Ez kb. 10cm-rel nagyobb, mint az eddig mért legnagyobb szint. Ez azt jelenti, hogy a Gemenc területének jelentős része víz alá került, de a Gemenc környékén -hála az 1965-ös árvíz utáni erősítgetéseknek- jelentősen magasabbak a gátak, úgyhogy néhány bátai rész kivételével nincs a környékünkön vészhelyzet. Ennek ellenére ma kb. 150 rendőrrel ebédeltem együtt, akiket az ország különböző területéről vezényeltek ide, és egy iskolámhoz közeli-jobbára üres- kollégiumban szállásolták el őket, és történetesen ugyanazon a menzán kaptak ebédet, ahol én is.  Persze tartósan magas vízállás esetén kialakulhatnak olyan buzgárok, szivárgások, mint pl. 2006-ban, amikor a Bárányfokon, a mentett oldalon is magasan állt a víz.
A Gemenc most lezárt, a töltésekre nem lehet felmenni, a Pörböly-Baja útra is kijöttek a vadak, ezt is lezárták a Türr István -híddal egyetemben. A töltés szerepét én 2009-ben tudtam átérezni, amikor alig volt árvízi helyzet, a 800cm-et sem érte el a Duna, a töltések sem volt lezárva, azon mindenki járhatott-kelhetett, biciklizgethetett.  Mégis ilyen felvételeket lehetett készíteni.  Azért néhányan engedélyt szereznek ilyenkor is, és hatásos felvételeket tudnak készíteni. Néhány link ilyen fotókról:
Az Indexen Ujvári Sándor (MTI) felvételei. Szinten az Indexen H.Szabó Sándor (ORFK) légi felvételei.
ShG blogjában Bilek Ferenc képei.