2010. január 5., kedd

A Sötét-völgyi erdő

A Sötét-völgyi-erdő Tolna megye legnagyobb helyi védettség alatt álló területe a maga 503 hektárjával. Nyilván rekreációs szerepe és Szekszárd közelsége miatt kaphatott elég korán, már 1975-ben védelmet. Főleg nyáron üdítőleg hat a löszös szőlődombok után egy kis séta a hűvös erdeiben, és mi is gyakran felkeressük kutyástól-gyerekestől minden évszakban. Rekreációs szerepének megfelelően gazdag turisztikai szolgáltatásokat kínál: turistautak, tanösvény, erdei játszótér, kilátó, gyermektábor, esőbeálló, szalonnázó hely, kiépített források, mesterséges horgászvíz, pihenőház, ez mind rendelkezésre áll itt.
A természetet mélyebben kedvelők közül főként a botanikusok élvezhetik a terepet szubmediterrán jellegű flórája miatt, de a madarászok is találnak maguknak itt vagy 60 fészkelő madárfajt. A fásoknak viszont nem kínálja a rendkívüliség élményét. Cseres-tölgyes-bükkös erdeiben inkább csak átlagos fákat látni, és itt egy ilyen gyertyánt már érdemes lefényképezni:

Nagy fát tehát nem sokat találtam. Egy régi térkép a gyermektábor előtti réten egy védett fát mutatott. A környéken tényleg megtaláltam egy nagyobb méretű fának- vélhetően egy tölgynek- a maradványait:


Egy még álló tölgyre is figyelmes lettem az eldugott vadászház felé vezető úton:

A tölgyet közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy a kb.4,5 m-es kerületű fában nem sok élet lehet már, és hamarosan a fenti társának a sorsára juthat. Mindenesetre karcsú, nyílegyenesen az égbe törő, szép fa lehetett élete teljében:

Végezetül következzen egy-két régebben és más évszakban készült kép a terület bemutatására.
A Sötét-völgyi tó feletti domboldalban lévő kilátóból szép a kilátás a 6-os út Sötét-völgyi bejáratánál létesített horgásztóra és annak környékére:


A kilátóból érdekes a szemközti domboldal látványa is:


A Sötét-völgyi erdőt változatossá kiterjedt rétjei teszik:

A gyermektábor elött is egy nyaranta dús füvű rétet találunk:

A Haramia-forrás előtti rét is minden évszakban szép látvány, most is az volt:

Végül egy kép a Sötét-völgyi erdő mélyén a Haramia-forrásról, amelynek vize mindenkor üdítően hat a megfáradt vándor számára: