2021. november 17., szerda

Szigetközi Dendromán Találkozó: 3. Hédervár

A második nap reggelén Hédervárra mentünk. A falu legfontosabb dendromán látnivalója a  vakmerően Árpád-tölgynek nevezett fa. . 
Vélt honfoglalás kori eredetét nagyban erősíti  az, hogy egy Árpád-kori kápolna áll mellette, amelynek gótikus kapuja szép munka. (Persze, ha a Colosseum tövében nő egy kis csalán, akkor azt a növényt még nem kell feltétlenül római korinak vélni.)   A mellette lévő tábla is kész tényként 850 évesnek mondja.
Üreges belseje és életereje némileg az ötvöskőnyi hársra emlékeztet, de azért annak elementáris hatásával nem versenghet, legalábbis nálam. 
A Pósfai-listán ez a fa harmadik a tölgyek közt. Az éves növekedéseket  becsülve, ma a sorrend szerintem a következő:   1. Bogdása (kb. 796 cm), 2. Borsodivánka (kb. 775, bár ennek növekedéséről nincsenek tapasztalatok) 3. Bak (kb. 772cm)  4. Hédervár 770 cm. (18 év alatt 20cm-t nőtt a kerülete)  2003-ban 750cm-rel kerül listára. Ekkor még sokkal szebb fa volt, annak ellenére, hogy jó sok beton volt benne.  Lásd itt.  Ezzel kapcsolatban Szél Győző megjegyezte, hogy a növekedés nem "élettani" jellegű lehet, inkább csak valami mechanikai szétnyílás,  hiszen a fa már nem összefüggő, és az egyik fele már holt. Pósfai György is az "emlékmű" kifejezést használta a fával kapcsolatban. 

 
A hédervári kastély parkja nagy élmény. A park történetére rákeresve annyit találtam, hogy a Héderváry család alkalmazásában álló neves német mezőgazdász és kertépítő mérnök,  Bernhardt Petri 1790-es években a már meglévő korábbi barokk kert jelentős továbbfejlesztésével hozza létre a mai parkot. A 19-20. század fordulóján  átépítik a reneszánsz eredetű, majd barokkizált   várkastélyt. Ekkor újabb nagyszabású telepítések zajlanak a parkban. Szerintem a mai fák  ebből az időből származnak,  a listásak sem korábbiak. 
A parkban öt listás fa van. Egyik sem túl jelentős önmagában. Itt egy még nem listás platánra mér rá Gyuri és Győző. 
Sok vita van arról művészettörténészek közt, hogy mely korból származnak a park szobrai. Ezt a kapuőrző szfinx párt a 19. sz. elejére és a legvégére is teszik. Én Kozák Károly álláspontjával értek egyet,  aki kifejezetten empire stílusúnak tartja őket, és így a kastély északi oldalán lévő klasszicista portikusszal együtt a  19. század elejére teszi elkészítésüket. 
A Szigetközben vagyunk, egy kis folyóág a kastélyparknak is jut. Ez a Hédervári-Darnózseli-csatorna
Két háromszázas (355 ill. 328 cm)  fekete fenyő is listára került. 
Az egyik távolról is kimagaslik, de ez sem egy olyan fa, ami szíven üti az embert.  
Tipikus.
Egészen izgalmas Kentaur-szobor.
Remek szobor. Nagy vita van ennek koráról. Az 1960-as évek neves parktörténésze, Csorna Antal barokknak véli, napjaink művészettörténészei közül Tüskés Anna is így datálja.  Több szakember és még több idegenforgalmi prospektus, leírás viszont neobarokknak tartja. 
Én barokknak vélem, annyira nagyszerű , mozgalmas és meglepő szobor ez.
A park listás ginkgója (403 cm) igazán szépen elrendezte maga körül a színeket. . 
Nem tudom, egy ilyen kép visszaad-e valamit a park őszi hangulatából, de az a nyirkos, ködös időben is csodás volt.