2021. március 27., szombat

Kies és kietlen

Egy hosszú, egyenes út vezet Őcsény felől a Szekszárdi-dombságba. Erre mentek az őcsényiek a szőlőhegyükre. Ezen a kietlen vidéken tettük a héten második sétánkat.

 
A kiesebb vidék, Szálka Oberwald. 

Az oberwaldi nagy tölgy. Több mint 10 éve, 480 cm körül találtam. 2019-ben 502 cm-es kerülettel került fel a Pósfai-listára. Már nem nagyon gyarapszik, kérge hull.

Pannon táj.

Lassan vége hunyorok szezonjának.

Szedünk egy kis medvehagymát. Pogácsához jó lett, a maradékot egy jó hétig ettük vacsorához. Itt egyedül voltunk. Egyébként más, utakhoz közeli helyeken szinte sokkolóan sok embert láttunk medvehagymázni.  

A nagy tölgy távolabbról. 30 m magasnak mérte Pósfai György. 

Májvirág és csillagvirág.

Az Oberwald kivételesen gazdag csillagvirágban. 

Oberwaldi tocsogók. 

A kietlen vidék. Régen, errefelé jártam kutyám sétáltatni. Most viszont soka rókalyuk errefelé.

Áll itt egy nagyobbacska fehérnyár is. 530 cm a kerület úgy, hogy a bal oldali alacsonyan elválló ágat nem mérem bele. Így is csak határeset.

A város távolról.

A 19. század végéig itt folyt a Sárvíz, persze nem ilyen egyenesen. Most kis szánalmas csatorna van csak a helyén, ahol azért elég sok madár megfordul. 

Hatalmas dzsuvában megmérem ezt a nagynak tűnő füzet, de csak 570 cm lett. 

Egy őz, szemben az M6-os magas töltésével. 


A vidék képéhez sajnos hozzátartozik az iszonyatos mennyiségű szemét is, amit tényleg ipari mennyiségben hoztak/hoznak ide ki. Nagyjából 20 ilyen jellegű szemétkupacot láttunk azon a 4 km-es úton, amig Őcsényhez értünk.