2017. szeptember 17., vasárnap

Ki a Dög-tóig

Az őszi kikerics megjelenése vitathatatlanul jelzi, itt az ősz. Sokfelé virágzik ez a környékünkön, a keselyűsi Sió-töltésen is.

Bakcsógyerek a Holt-Sión.

A Holt-Sió lassan őszies színekbe öltözik.

Habot vet a vize.

Sárosi szürke gém. Itt még figyel...

...aztán leveti magát a mélybe.

Őszi bagatell.

Ilyenkor a vadászok uralják az erdőt. (Máskor is, de ilyentájt különösen.) Olyannyira, hogy szűk időkertek közé szorítják az ember erdőjárását. Csak akkor járható amikor a vad és vadász pihen. Hajnalban, alkonykor, az izgalmas időkben ki van tiltva a természetjáró. Úgyhogy továbbra se várjon senki tőlem bőgő bikás felvételt. Ezt a bennfentesek, a jó kapcsolattal rendelkező, befolyásos természetfotósok fogják majd elkészíteni. Nekem maradnak olyan izgalmas témák, mint a Dög-tó foka...

... és tovább fokozva az izgalmakat, maga a Dög-tó.
Ezen a hétvégén vannak a Szekszárdi Szüreti Napok. Gondolom, ennek apropóján az egyetlen megmaradt sétahajó is kirándulásra indul a Sión.  Az 1980-as években még rendszeresen mentek a sétajáratok a Sión. Sőt, az 1990-es években is ment egy kishajó a  hétvégeken a Siózsiliptől a nagy Dunára. Ma már csak ez az egyetlen hajó maradt, és csak a bennfentesek tudják, kit kell  hívni, ha hajókázni akar. Ennyit a gemenci turizmus fejlődéséről.