2017. április 11., kedd

Hétvége a Gömör-Tornai-karszton: 1.Borsodi kastélyparkok

Két és fél napos Gömör-Tornai-karszton tett utunk prológusaként az edelényi kastélyt néztük meg.
A 2,2 milliárd forintból, 85%-os EU-s támogatással  megvalósult rekonstrukció végeredménye  lenyűgöző lett. Fiatalabb éveimben Európa sok kastélyát végignéztem, és bizton állíthatom, hogy ez tényleg európai színvonal, annak is élmezőnye, sajátos, kissé provinciális ízzel, amit főként Lieb Ferenc freskói képviselnek.   A kastély bemutatása egyszerre szakszerű és élményszerű, tele rengeteg ötlettel. Bővebben majd a másik blogomban. Ezt mindenkinek látni kell! -mondhatnám lelkesen, de mindjárt kicsit el is szomorodom, mert péntek délután a hatalmas új parkolóban csak a mi autónk árválkodott, és kettőnket vezettek végig a kastély termein. Az edelényi járás egészében tapasztalnunk kellett, hogy a sok nagyszerű látványossággal messze nem arányos az ezeket felkereső érdeklődők száma.
Szokásos forgatókönyv szerint a népi demokrácia idején a kastélypark területéből falusi focipályát kanyarítottak ki, a fák jó részét kitermelték. Kis sétánkhoz nem is készültem centivel, mert hisz Szél Győzőék már jártak itt, és biztos nem kerülte volna el figyelmüket egy-két listás fa.
A park maradéka különösen szilekben bizonyult erősnek, bár ez még nincs 400-as.
Ezen mezei juhar körül is körbekerítettem  volna a centit, de valószínűleg ez sem méretes.
Ennél a szilnél azonban már erős kételyeim voltak. Lehet, hogy Győzőék mégsem  járták be a parkot?
Tipikus, újabb nagy szil.
Füzekből készült gyermekjátszótér.
A kastély egy olyan szigeten áll, amelyet a Bódva és holtágai határolnak. Utunk során még több helyütt érintettük ezt a kis folyót, és sok helyütt az volt az érzésem, hogy inkább itt kéne raftingtúrákat szervezni, nem a Murán. Itthon a wikipédia adatai megerősítettek ebben: ez hazánk legnagyobb esésű folyója.
Következő megállónk Szendrő, ez a nagy múltú műemlékekben gazdag kisváros  volt. Főutcájában a Csáky-kastély áll. A városnak 1945-ig egy ennél sokkal nagyobb másik Csáky-kastélya is volt.
A kastély parkjából alig valami maradt meg, az is el volt előlünk kerítve. A kastélyban könyvtár működik, és mire mi ideértünk, az már bezárt.
Hazafelé rohanva álltunk meg Sajósenyén, a Máriásy-kúriánál. Itt van hazánk egyik legszebb  hársfája, ami már a kerítést is félretólta.
2012-ben 590 cm volt a kerülete. Nagyszerű erőben van, most már biztos, hogy 6m felett jár.