2017. március 19., vasárnap

Lovaskocsikázás Karapancsán


Torma Zoltán és felesége Karapancsára invitált a mai napon egy kis erdei lovaskocsikázásra, nagy fák reményében. Pósfai Györgyékkel együtt már egy mini dendromán találkozóvá fejlődött ez az esemény.Köszönet Zoltánnak a szokásos ügybuzgalmáért.
Mielőtt szétnéznénk az erdőben, nézzük meg mit mutatnak a mapire.eu térképei a területről. A 18.század végi állapotok alig emlékeztetnek a maira. Szantova, a mai Hercegszántó biztos pont. Mellette egy széles Dunaág kanyarog, ami a Mohácsi-sziget keleti széle.

A 19.század közepén már ismerős nevek és formák köszönnek vissza. A Stari Dunav (Öreg-Duna) csaknem szabályos kör alakú íve már jól kivehető. Szomszédja a Karapancsai-erdő, amelynek szélén a hasonló nevű vadászház áll. Északon a Kadia még csak egy sziget neve.

A 19.század végén a térképrészlet északi részén már megjelenik a Ferenc-tápcsatorna, ami alaposan átrajzolja majd a környék vízrajzát, és alapvetően hajózási céllal épült.

1941-ben a Ferenc-tápcsatorna még nem nyomta el teljesen a többi holtágat. A Karapancsai-erdőben már megjelennek az erdészeti szelvények.

A mai állapotokat az openstreetmap.org térképe tükrözi, egy jelentős hibával. Ezen a Ferenc-tápcsatorna, mint kis jelentéktelen kis erecske szerepel, valójában szélesebb, mint az Öreg-Duna, vagy a Kadia, de már régóta nem hajózható. A térképre ráírtam egy-két földrajzi nevet, hogy jobban  tudjunk tájékozódni. Pirossal a lovaskocsival, feketével a gyalog megtett útjainkat ábrázoltam.
Utunk főszereplői a karapancsai indulásnál.

Egykor nagy halastórendszer volt az erdő területén. Természetvédelmi megfontolásból felhagytak itt a gazdálkodással. A tórendszer gyors eutrofizációval reagált erre.

Helyenként lóval is nehéz volt a terep.

Sok errefelé is az ültetvény.

A Keskeny-erdő széle 400-as tölgyekkel indított.

A hihetetlenül sudár tölgyek erdeje ez.
Az Öreg-Duna partján is sudár tölgyek tucatjai.
Több 400-as tölgy után egy szillel próbálkoztunk, de ez sem érte el a 400-at.
Tipikus.

Nyári lúd a holtágban.
A nap fénypontja.
Reménykedtünk egy 600-asban, de csak 588 cm lett.
Határkő a horvát-magyar határnál. Itt nincs kerítés a sok holtág és mocsár miatt, de rendőri és határőri jelenlét markáns errefelé is.  Minket is kiszúrt egy őrjárat, de nyilván nem jámbor dendrománokot kerestek, úgyhogy tovább méricskélhettünk, sőt még újabb tippeket is kaptunk. 

A "láncos kutya" korszakban még erőteljesebb volt a határzár, a holtágon keresztbe is volt valami védmű.

Mintázat...
...erről.
Pontosan a holtág partján is áll egy hatalmas tölgy.
Erősen a víz fölé hajló törzse megmászásra csábít.
Problémás a mérése.
Elkel a mászástudás, a találékonyság...
...és a családon belüli összhang. Nem volt hiábavaló, 501 cm.
Néznek minket, fiatalok, még nem bizalmatlanok.

Aztán elegük lesz a nézelődésből, és hátsójukat mutatják.
Zoltán arról olvasott, hogy itt Karapancsán  a mocsárciprus állományban történő nevelésével is próbálkoztak. A helyi erdészekkel meg is lett ez a hely.

A legnagyobb túl a 400-on.

Tipikus.

A harmadik listás.
Egy fűz is a listára ért a mocsárciprusok mellett.
A Ferenc-tápcsatorna. A vízben egy esőkabát úszik, amit a menekülők  használtak. Sok helyütt láttuk nyomaikat, szétdobált vizes palackok, pokrócok, esőkabátok.
Az egykori halgazdaság mellett iszonyatos mennyiségű szarvascsont.
Még egy faágra is jutott belőle. Mögötte egy listás nyárfa. Mint megtudtuk, a vadhús-feldolgozás után viszik ide ki csontokat sakálcsalinak.
A karapancsai kastélyparkban is voltak érdekességek. Listás vadkörte.

Erdei fülesbagoly listás tiszafán...

... és fenyőn.

A három listás tiszafa közül kettő van a képen.

A kis kastély

A park, háttérben a nagy kastély .Ezekről már régebben írtam egyszer.

Listás eper a hercegszántói Mária-kegyhelyen.
Eggyel nőtt a rötyik száma hét év alatt.Összesen 13 fával bővült ma a lista, a sok-sok élményt nem is számolva.