2016. november 14., hétfő

Darvas dendromán találkozó. 1.nap

Minden dendromán lelke mélyén ott szunnyad a madarász is. Ennek szellemében tettünk eleget Pósfai György meghívásának, és Szegedre látogattunk, élvezve vendéglátóink testi-lelki kényeztetését. Végül nem lettünk sokan, egy autónyian. Balról jobbra: Jandala Attila és felesége, Lukács Róbert és Pósfai György. Hátunk mögött pedig  deszki tölgy.

Novemberben már hamar sötétedik. Mire pénteken -a nulladik napon-, a Szeged előtt 30 km-re lévő Nagyszéksós-tóhoz értünk már alkonyodott. Pénteken egyébként még jelentős események történtek az esti borozgatás közben, de erről máskor essen szó.

Nagy kócsag és tőkés récék a tavon

Szombaton reménytelenül esett az eső. Így délelőtt engedve vendéglátónk invitálásának, az irányítása alatt álló Biokémiai Intézetet néztük meg a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Egy jellemző kép György szobájából: egy utcán talált nagy hőscincér egy  bacilus géntérképén

Az intézet előtt, annak építésekor meghagyták  a három szép páfrányfenyőt.

Az eső átmenteti alábbhagyása útra csalt minket. Első felkeresett helyünk az egykori  Maros ártérben álló csodás deszki tölgy, jóval túl a 6m-en.

Fotózkodás a fánál

Aztán Magyarország hagyományosan legmélyebbnek gondolt pontja következett  Tiszasziget határában . (Most átsiklunk azon, hogy újabban többen vitatják ezt a helyszínt.)

Itt éppen vadászt zajlott, valószínűleg tenyésztett, így jámbor fácánokra.

Aztán az első darvas helyszínünk jött, a  Büdös-szék Pusztaszer határában

Itt lelkesen fotóztam minden távoli darucsapatot, mit sem sejtve arról, hogy mi fog még másnap várni ránk.

Közben az idő teljesen pocsék lett megint, sötét volt, hideg és végig  -változó intenzitással-  esett.

A Büdös-szék körüli puszták színjátéka így is lenyűgöző volt.

Absztrakt stílusban

A tó panorámaképe

Sok kacsa volt a tavon, de mind igen távol

A tóban most sok volt a víz

Még egy kép a gyepről.

Réti héja, ha jól emlékszem

A Fehér-tóhoz már sötétedéskor értünk ki. Ekkor húztak be a földekről esti tartózkodási helyükre a darvak. Jól fotózni őket már nem sikerült. Így is nagy élmény volt a több ezres darucsapat behúzását végigkövetni. Hivatalos darunap is volt. Nem csak daruból volt rengeteg, de én még ennyi nemzeti park őrt sem láttam még életemben.