2015. szeptember 19., szombat

A Pandúr-szigeten

Dolgaim Bajára szólítottak, ha már így alakult, kinéztem a Pandúr-szigetre. Legutóbb napra pontosan szinte öt éve jártam errefelé.  Akkor egy tipikusan őszies utat tettem a szigeten, most egy tipikusan nyáriast.

2010-ben egy nagy listás nyárfát találtam a tanösvény közelében, ezt akartam megmérni. Azóta sok minden történt. Elkészült a szigeten egy  remek kerékpárút, a tanösvényt pedig sorsára hagyták. Nem is lehetett követni, el is tévedtem, nem is találtam meg a nagy nyarat. Persze hülye voltam, nem volt nálam a GPS, nem a koordináták alapján kerestem.

Errefelé sok kobolya van.

Kis fehérsávos lepke. Védett, 10.000 Ft-os lepke, sok példányát láttam.

Egy szép erdőrészlet. Ezen a szigeten is nagyjából kijönnek a Gemencben megszokott arányok, 2/3 rész ültetvény, 1/3 rész erdő.

Listás fára itt nem akadtam.

A Sugovicában rengeteg fátyoltüdér

Védett, 5000 Ft-os, tipikus nyári virág

A sűrű bozótosban sikerült egy hatalmas füzet kiszúrnom. Itt a szokásos dendromán-nyűgök közül többel is meg kellett küzdenem a mérés során. (dzsindzsa, szúnyog, darázs, hangya) Végül csak sikerült 752 cm-et kihoznom.(46 9' 33">18 54' 15")

A törzs belül egy hatalmas üreg, ami egy letört nagy ágnál lyukas. Mivel ferdén is áll, ezért nem tűnik állapota megynugtatónak, és várhatóan hamarossan összeroppan.

Én úgy emlékeztem, hogy holtág melletti szép, de elhanyagolt úton lehet haladni.Ez volt a Pandúr-tanösvény, amit már nem lehet követni. Ehelyett most egy széles, fa-szállításra használt földút vezet a holtág partján. Ma már sűrű susnyáson kell átvágni, ha a partra akar érni az ember. Itt viszont rucaörömös víz fogad. A rucaöröm egy vízi haraszt, szintén védett.
Békák százai


C-betűs lepke. Ez is védett 2000Ft-os lepke.

A dankasírályt már a Dunán fényképeztem. Megelpett, hogy ez is védett madár már.(50.000 Ft)

Ez a Pandúri Ökopark, amit tavaly adtak át, persze ez is EU-s pénzből épült. Lényegében egy kilátó, egy WC, és egy esőbeálló, amiket fedett folyósok kötnek össze. A parkban pedig játszótér és négy bográcsozóhely.  Látványos, szép épület, de nem értem a helyszín választását. Egy tipikus kádár-korszaki üdülőtelep veszi körbe, és a kilátóból semmi érdekeset nem látni. Gondolom, a fő szempont a városhoz való közelség volt.