2015. április 6., hétfő

Tengelici kastélyparkok

Időről időre felkeressük családi séta keretében a tengelici kastélyparkokat. Most a csak engedéllyel látogatható  középtengelici Csapó-kastély környékét is megnéztük. A park egyik nagy tölgye. 2009-ben 450-nek mértem. Itt írtam korábban a kastélyparkról.

A Csapó-kápolna.  Kb. 10 éve szépen felújították a romos kápolnát, de nem került vissza egyetlen egy rokokó ablakrács sem, a szép barokk süveg helyett egy teljesen jellegtelent kapott, és eltüntették a déli oldaláról a napórát is. 

Kereszt a kápolna mellett

A Csapó-kastély állapota évtizedek óta változatlan. 

A park távolabbi részén két nagy tölgy, de szemre nem listásak

Utána átmentünk a felsőtengelici Gindly-Benyovszki kastélyhoz.Itt is jártam korábban.  A kastély történetével kapcsolatban némi dezinformálást is elhintettem az interneten, amit az itteni információs táblák is átvettek szó szerint. Szóval a szabadságharc után gerillaharcokat folytató Noszlopy Gáspár valóban ebben a kastélyban kereste fel többedmagával Gindly Antal földbirtokost, és valóban a gerillaháborújának  folytatásához szükséges pénzt követelt tőle, de nem csak  egy merényletkísérlet fűződik a kastélyhoz, hanem ténylegesen ki is végezték itt a jámbor, császárhű, mintagazdaságot fenntartó  földbirtokost. Gindly politikai megítélését mindenképp árnyalja, hogy  közvetlen rokonságába olyan reformkori és szabadságharcos kiválóságok tartoztak, mint a Bezeredjek és a Csapók,  talán ezért is remélt Noszlopy segítséget. A történet folytatása itt olvasható.  

A park dendromán szempontból elsősorban azért jelentős, mert hatalmas ostorfák vannak itt. Lányaimat állítottam az egyik legnagyobb mellé, nem kétséges, hogy ez a példány a lista elején kell, hogy helyet kapjon.  Fekete dióból is nagyon nagy fák vannak itt. Legközelebb centit is hozok. 

Igen szép kis erdő ez.

A Benyovszky-kápolna és az 1850-es években állított obeliszk.

A tavalyi évben a Gyulaj Zrt. mintaszerűen felújította, Udvardy György pécsi püspök pedig felszentelte  gróf Benyovszky Rudolf (Rezső) kápolnáját. A kápolna 1913-ban épült Emanuel nevű gyermeke számára, aki 13 éves korában tisztázatlan körülmények közt meglőtte magát. Így egyetlen gyermeke sem maradt a grófi családnak az öt közül aki megélte volna a felnőtt kort. 
Tengelici énekesmadár gyüjtemény