2015. április 23., csütörtök

Jó kis fázás Tengelicen

Ma az ECTF ügyek gemenci intézése után Pósfai Györggyel kis fázásra mentünk. Új olvasóim kedvéért röviden bemutatnám ki is ő. Itt van fás honlapja, a legnagyobb magyar fák fantasztikus gyűjteménye. Itt van munkahelyi honlapja, itt meg szépirodalmi írásai. Tengelic környékére mentünk. A Középhídvégi kastélyban megfosztottuk listaelsőségétől a csörgőfát, amit korábban rosszul határoztam meg, majd megmértünk két másikat, köztük ezt az igen érdekes tölgyet, ami még el van maradva a listától.
Hivatalosan is elfoglalta listás helyét  hazánk második legnagyobb ostorfája Alsótengelicen.

György egy másik, igen előkelő helyen álló ostorfát mér Alsótengelicen.

Középtengelic, Csapó-kastély parkja. Néhány centi kell még a képen látható tölgynek.

Évről évre kihajt a tó közepén álló mocsári ciprus.

Ez a tavak melletti sűrűben álló tölgy is éppen lecsúszott a listáról.

Ez a nyárfa  Felsőtengelicen, a Gindly-Benyovszky kastély parkjában áll. Ma a Hotel Orchidea gondozza a park ezen részét . Ez a fa  éppen odaért a lista aljára. A képen nem is látszik, milyen hihetetlen magas, György 40 m-esre becsülte.

A Gindly-Benyovszky kastély

Kónya sárma

A kastélypark nagy meglepetéseket hozott. Kellemetlen meglepetésként ért, hogy  én erősen túlbecsültem az itteni ostorfákat, pl. ilyen képek alapján. Kellemes meglepetés volt viszont néhány új fa, amiket György dendromán sasszeme szúrt ki a bozótosból. Ezen a képen a kőrisre felfutó hatalmas borostyán  az érdekes. Több mint 60 cm a kerülete, nem fog már árválkodni a kőszegi várfalra felfutó borostyán a listán

Az igazi nagy meglepetés mégiscsak ez a zöld juhar. Jelenleg nem ismerünk ennél nagyobbat az országban.

Nem csak széles, magas is. Aki pedig egy kicsit fanyalog, hogy mégiscsak invazív fafaj ez, az
olvassa el pl. ezt. 

Azok a bizonyos kalábriai feketefenyők a kápolna körül.

Végül két listás ostorfát azért csak találtunk. György itt éppen elhelyezi a fa tövénél a hátizsákját, mint  dendrománok körében ismert méretetalont.