2015. január 28., szerda

Még tíz jó hely Szekszárd közelében

Definícióm szerint Szekszárd-közeli helynek az számít, amelyiknek a kiindulópontja nincs távolabb 30 km-nél, vagy fél óra autózásnál nevezett városunktól. Itt is könnyen összejött tíz természeti látnivaló, sőt kihagytam olyan helyeket, amik csak egy kicsivel távolabbiak, mint pl. a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet java része, vagy Hőgyész környéke, amik már az akciórádiusz peremén vannak. Akárhogy is számolom, Szekszárd közelében tehát negyven természeti látnivalót tudtam összeszedni játszi könnyedséggel, ha a Keleti-Mecsek tíz látnivalóját is idevehetem. Ezek után teljesen alaptalan azt mondani, hogy Szekszárd környékén nincsenek látnivalók.

1. A bogyiszlói tölgyfás legelő, a Kasztó


Hazánk kevés olyan tölgyfás legelőjének egyike, ahol többé-kevésbé még legeltetnek is. Én  azóta számítom magam dendrománnak, amióta 2008. novemberében itt jártam. Szóval lehet, hogy azért is lettem dendromán,mert akkor ott ez a legelő az óriás fáival nagyon megfogott. Nyilván azóta is évente egy-kétszer kinézek ide. Aki több sorozatot akar róla megnézni, ide kattintson. Itt találunk egy szakszerű állapotfelmérést a helyi védettség alatt álló területről, amelynek védettségét nyugodtan országos szintre lehetne emelni.

2. A bogyiszlói orchideás erdő


Ezt az erdőt elsősorban a természetkedvelők egy külön alfajának tekinthető orchideásoknak lehet ajánlani.  Egy barokkos túlzásoktól sem mentes leírást találunk a wikipedián, de számos más helyen is visszatérnek az itt olvasottak. Ezt a 36 hektáros kis erdőt sokan a Gemenchez sorolják, de én nem tettem ezt, mert a töltésen kívüli területen, a mentett oldalon található.  A "Magyarországi orchideák atlasza" szerint a következő  orchideákat találjuk itt (Aláhúzással jeleztem az általam is fellelteket, ebből a gyakoriságra is következtethetünk): kardos és fehér madársisak, békakonty, mocsári és széleslevelű nőszőfű, vitézkosbor, hússzínű ujjaskosbor,  zöldes sarkvirág. A nyolc védett orchidea mellett négy további védett növény található a területen, így az itt leírt védett fajok száma mindenképpen figyelemreméltó a terület kicsinységéhez képest. (36 hektár) (A négy faj: a kígyónyelv, tarka zsurló, tőzegpáfrány és a gyíkpohár, ezek közül még egyiket sem láttam, de ez lehet, hogy csak engem minősít.) Külön címkém mutat útjaimra. A terület korábban a töltésépítéshez használt föld- és homokbánya volt. Az orchideák megjelenése itt kifejezetten pionír jellegüknek volt köszönhető. Ezeken az élőhelyeken a természetes szukcesszió előrehaladása révén az állományszám előbb-utóbb lecsökken, majd az állomány eltűnik. Ez a folyamat már itt is érezhető, bár az általam megfigyelt rövid időszakban a vitéz kosborok egyedszáma - a katasztrofális 2010-es évet nem számítva- inkább állandónak tűnik. Majd kiderül hogy alakul ez az évek során.
A laikusok, a természet után mélyebben nem érdeklődők inkább kerüljék, mert csak csalódás lesz nekik. A terület nincs turisztikailag kiépítve, se jelezve, még egy "Természetvédelmi terület" táblát sem látunk itt. Ha rossz helyen térünk be, elveszünk a susnyásban. Helyenként júniusra nyakig ér az aranyvessző, millió a szúnyog és a kullancs.Csak szántóföldön keresztül közelíthető meg, és  a földbirtokos biztos nem örül, ha összejárjuk a vetést. Ebben a bejegyzésben írtam le, mit hol találunk.

3. Üveghuta /Apadiger KlasshitteÜveghuta története 1766-ban a Mecsek környékén nincstelenné vált sváb üvegfúvók letelepedésével kezdődött, és az 1946-os kitelepítésükkel végződött. A Báatapátitól 4-5 km-re az erdő mélyén található kis torony a falu evangélikus templomának megmaradt része. A temető néhány sírkövén kívül nem is maradt meg más a faluból. A környék a szelíd szépségű Geresdi-dombság része. Ha olyan erdőjárásra vágyunk, ahol nem akarunk más turistával összetalálkozni, ide jöjjünk. Itt sétálhatunk a környéken, például a Hosszú-völgyi gránitkibúvások közt, vagy kereshetünk nagyszerű kilátópontokat a Mecsekre. 

4. Zsibrik /SibrickZsibrik/Sibrick majdnem Üveghuta sorsára jutott, de aztán felfedezte magának a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány (KIMMTA), akik itt lakóotthont hoztak létre a súlyosan drogos és alkoholista fiataloknak. Megépült egy út is, és akárhogy is nézzük a falu egyfajta virágzásnak indult. A munkaterápia része az itteni rehabilitációs tevékenységnek, aminek eredményeként több régi fachwerkes ház is megújult az itt lakók keze nyomán.  Én azért óva intek attól, hogy tolakodásunkkal megzavarjuk az itteni rendet, és zsibriki látogatásunk alatt inkább a táj szépségével foglalkozzunk. A falu előtt és után is halastavak vannak, láttam itt már réti sast és fekete gólyát is. Menjünk el a völgyben Ófaluig, akár hazánk legrégibb kőzeteit is megnézhetjük a Goldgrundban, keressünk a falu felett kiváló kilátópontokat, ahonnan ráláthatunk a tavakra és a Mecsekre!

5. Tengelici rétek és kastélyparkok


A tengelici környéki földek  egyik értéke az, hogy néhány helyen megmaradt a szántóföldek közé beékelődve egy-két kiváló állapotú gyep. Találhatunk kisebb vizes-nádasos foltokat is, ahol számos védett és fokozottan védett növény és madár él. A terület nagyközönség számára is vonzóbb látnivalója lehet a kastélyparkok sokasága. Persze a  "vonzó látnivaló" csak viszonylagos. Csak a Hotel Orchidea környékén találunk gondozottságot és némileg  Középhídvégen. Van itt hely, ami néhány éve még szociológia mélymerülés volt,  kifejezetten azoknak  volt ajánlható, akik számára a "Puszták népe" előrébb való, mint a "Sissi a magyar királyné". Ma talán már néptelenek ezek a puszták is, bár ki tudja? Nézzük a parkok közül a legérdekesebbeket: 1. Felső-Tengelic (ostorfák, ország legnagyobb zöld juharja, szépen helyreállított Benyovszky-kápolna) 2.Közép-Tengelic (Hatalmas tölgyek és egy vérbükk, szép tavak.)3. Középhídvég (Talán a legszebb park, gondozott település, a parkban mamutfenyő, listás juhar, vérbükk, oszlopos tölgy stb.)   4. Alsóhídvég  ( Országos első juharban.) Ha  igazán szomorúak akarunk lenni, nézzünk ki Felsőhídvégre is. 

6. A Dunaszentgyörgyi-láperdő, a BrinyóTöbb mint 300 hektáros országos védettségű természetvédelmi terület lett nemrégiben. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyből elkényeztetik a turistákat, és ez a  jövőben sem lesz másként. Ide az jöjjön, aki egy rövid ideig úgy szeretne élni, mint Hany Istók.  (Ez persze csak a legingoványosabb részekre vonatkozik) Alapvetően három oldalról közelíthetjük meg. Csámpa és Dunaszentgyörgy felől viszonylag kényelemesen tudunk haladni,  aszályos időben, de ha a 6-os út mellől akarjuk elérni, akkor még nyáron is szükség lehet a gumicsizmára. Szóval vad vidék, de ez adja szépségét. Képek itt.

7. Domboriba kerékpárral a töltésen


 Keselyűs akár a kerékpáros turizmus Mekkája is lehetne, mert innen jó aszfaltúton mehetünk délnek a Gemencbe , keletre a Duna másik partja felé, és most már északra is. Nemrégiben a Duna töltésén   egy csaknem ideális kerékpárutat hoztak létre Domboriig. Tökéletes  útvonal nyári kánikulában. Hajnali indulás Szekszárdról vagy Keselyűsből, aztán egész napos fürdés Dombori árnyékos strandjain, este pedig vissza. Útközben megállhatunk a kenderáztató tavaknál, a bogyiszlói tölgyfás legelőnél, (lásd fenn), a doromlási részen, a Tolnai-Holt-Duna északi végén, és persze a nagy Dunánál is. Tavaly még nagy bosszankodásra adott okot az, hogy a töltés útjának utolsó métereit a vízügyesek kerítései lezárják jókora sárdagasztásra kényszerítve a kerékpárost, de ez olyan abszurd helyzet, ami sokáig nem maradhat fenn. (2016. márciusi állapot: De, sajnos sokáig fennmaradhat!) Beszámoló az egész útról itt.

8. A Holt-Sárvíz  és a Sáfrányos-rét Szedres határában


Az 56-os út melletti tarka sáfrányos réten érdemes kezdeni a sétát Szedresen. Február végétől március elejéig virágzik itt általában ez a szép védett növény, aztán második generációnak jönnek a héricsek. Ezzel nagyjából vége is az elsődleges látnivalóknak, bár a természetvédelmi tábla ismertetője még kígyót-békát összeírogat erről az 56 hektáros területről. Viszont ha KGB ügynök lennék, innen távcsövezném  a medinai NATO radart, olyan jó rálátás van innen Medinára és a tolnai szelíd dombokra. Szedres másik érdekes látnivalója a Holt-Sárvíz a medinai úton. Ide főként pecások járnak, de mi lehetünk az egyetlen turista, ha kilátogatunk ide. Útba ejthetjük a  hidjai kastélyparkot Tolna megye első neogót -ma már természetesen romos- kápolnájával. Az egykori Bezerédj-kastély nem látogatható, egy nagyon szigorú rehabilitációs intézet működik benne.

 9. Dömörkapu/ Dimirkape


A svábok kitelepítése, majd az azt követő spontán falusorvadás több települést "lenullázott" a mi vidékünkön. Az egyik ilyen Dömörkapu/Dimirkape is. Itt írtam róla. Ma kellemes túrával tudjuk elérni a helyreállított temetőjét. A túra érdekessége az, hogy az M6-os "alpesi szakaszát" is tanulmányozhatjuk, valószínűleg a világ leghosszabb szántóföldek és gyümölcsösök alatt futó autópályaalagút-viadukt-rendszerével. Nagy szmog és zaj nincs a környéken, hála az autópálya vonalvezetésének, forgalma már szinte drámaian kicsi.  (2018: azért már növekvő.)Véménd felől megközelíthetjük meg rövid sétával, leírás innen.  Itt egy beszámoló egy hosszabb útról.

10. A zombai kastélyparkA zombai Dőry kastély parkja erősen feldarabolódott az elmúlt évszázadban. Szokásos módon kettévágta egy főút, kihasítottak belőle egy futballpályát, egy-két utcát is nyitottak a szélén. Így is fennmaradt egy-két figyelemre méltó hatalmas fa. Az iskola udvarában áll az ország legnagyobb fekete dió fája, a maga irgalmatlan nagy méretével. Közvetlenül a főút mellett egy hatalmas tölgy, aztán a szépen gondozott parkban egy csonka, de hatalmas kerületű páfrányfenyő. Nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy itt a kastély és szépen felújított, ma óvoda van benne. Végül az Ady utcában egy hatalmas platán megtekintésével érdemes a Zombai parklátogatást zárnunk. Összeállítás a parkról itt, és itt.
A teljes sorozat Szekszárd környéki természeti látnivalókról:
Kulturális látnivalók:

Ciszterci parkok és családi mélylélektan

A zirci apátság címere a nagyvenyimi egykori uradalmi központjuk homlokzatán. Nagyvenyim és Előszállás közt terület el  a zirci ciszterci ...