2014. október 15., szerda

Alsópere

Alsóperét a Bakonyi Dendromán Találkozó alkalmával néztem ki magamnak. A napokban volt 25. házassági évfordulónk, ez alkalomból szerettünk volna egy szép, nyugodt helyen eltölteni egy hétvégét. Erre ideális helynek bizonyult az itteni Park Szálló, ahol rajtunk kívül csak néhány jámbor osztrák vadász lődözgette a még mindig bőgő bikákat.

A szivarszoba. A szálló az egykori Nádasdy-vadászkastély helyén épült, közvetlenül az arborétum mellé. A nyugodt eleganciája mellett a konyhát érdemes kiemelni. A félpanziós ellátás vacsorája négy fogásból,  két főételből állt, amelyet a különböző vadételek dominanciája jellemzett. Ezt az vadhúsokra épülő "egysíkúságot" csak a sült libacombnak   sikerült megtörnie.  

Ablakunkból a megvilágított éjszakai etetőre láttunk,ahol menetrendszerű pontossággal előbb a szarvasok, majd a vaddisznók jelentek meg esténként. 

Az arborétumot a Nadasdyak az 1860-as években telepítették. Az utóbbi időkben a VERGA Zrt. a parkot mintaszerűen rendbe tette.

Kőrisek, háttérben egy különleges szomorú kőris

Kereszt az arborétum bejáratánál.

Reggel az arborétumban

Az arborétum királya két hatalmas gyantás cédrus

A Bakony legérdekesebb látnivalói a gugyorok, a patak szurdokvölgyek. Itt is van egy, az arborétum tava mellett.

A park listás fája ez a hatalmas, öreg gyertyán. A Bakonyi Dendromán Találkozó alkalmával is ennél fényképezkedtünk.

Ilyen gombák nyílnak a gyertyán ölében

A másik ablakunk az arborétum felé nézett. Az egyik itteni tiszafán reggelente különböző madarak vidám csiviteléssel lakmároztak. Ez léprigó. A magot nem eszik meg, az nagyon mérgező.

Elmenőben

Meggyvágó

Házi rozsdafarkú

Széncinke

Barátposzáta

Kálisták Alsópere mellett. Kálistának nevezik a kisebb, gyakran ideiglenes tavacskákat a Bakonyban. 

Alsóperén indult meg a hazai bauxitbányászat még az 1920-as években

Ez is a bányához tartozhatott valaha