2010. július 8., csütörtök

A Duna másik oldalán

A Duna bajai oldalán is aszfaltozott kerékpárút húzódik a Szt. László-hídtól Bajáig. Nem olyan szép mint a Duna másik oldalán Keselyüstől Pörbölyig tartó, nem is olyan nyugodt. (Hiába van kint a tiltó tábla, sajnos itt nincs sorompó az út elején.) Az igazi gemenci oldallal ellentétben itt a töltés egy maximum néhány száz méteres galériaerdőt szegélyez. Nincs igazi nagy erdőség errefelé. Néhány nagy nyár vagy fűz biztos akad, de a szúnyoginvázió miatt a folyóparti felfedezőútjaimat minimálisra vettem. Látnivaló azért akadt enélkül is.

A Vajas-torok zsilip. Korábban már jártom itt.

A legmeglepőbb ház, amit valaha láttam. A millennium évében 6 tölgyfát ültettek az érsekcsanádi Duna-parton, az 1888-ban épített gátőrház mellett. A hat tölgyből négy ma is megvan. 1980-ban a gátőrházat átépítették árvízvédelmi központtá. A bővítés során az egyik megmaradt tölgyet -dicséretes módon- nem vágták ki, hanem körbeépítették.

Az érsekcsanádi szivattyútelep 1896-ban emelt épülete.

A Vajas-fok vize a Duna felé tart.

A Békavári Kék-tó Baja közvetlen közelében. Lényegében kavics, vagy homokbánya gödrei töltődtek fel itt vízzel. Ma horgászvizeknek használják.

A bajai Türr István-híd

A Herceggödör nevű kis tó az érsekcsanádi Duna-part közelében

A Vajas-fok vize Érsekcsanád közelében

A Gemenc Zrt. kompja a Veránkai-sziget felé tart

Szt. Anna és Mária a Sükösd melletti Szt. Anna kápolnánál

A Szt. Anna-kápolna 1747-ből. Amikor épült nagy erdőségek voltak itt. Most hatalmas búza- és kukoricaföldek közt áll Sükösd határában.

Útközben többször kereszteztem a Duna-völgyi-főcsatornát