2021. május 24., hétfő

Ázás a Pilisben

A Legény-barlangban. Hazánk harmadik legnagyobb barlangrendszere a Pilisben található Ariadne-barlangrendszer. A Csévi-szirten, Klastrompuszta felett hét nyílása is van, ezek közül kettő relatíve egyszerűen megközelíthető, és egy közönséges turista számára is látványos. Még esőben is. Ezeket kerestük most fel komámék vendégszeretetét élvezve.
 

Budapest-vidék vita egyik mellékterülete az,  hogy hol van a hazai pálos rend bölcsője. Itt azt olvasni, hogy ez a Boldog Özséb-féle kolostor gyűjtötte össze a Pilis barlangjaiban élő remetéket. Mi dél-dunántúliak persze tudjuk, hogy a Jakab-hegy kolostoráé az elsőbbség.

A Pálos-fa a kolostor kútháza mellett. Igazán nem gondoltam, hogy a Pilisbe érdemes még centit is hoznom, hiszen nagyon felderített terepnek gondoltam dendromán szempontból is.  Ehhez képest mindjárt itt egy hatalmas kőris, ami 90%-os valószínűséggel eléri a listás méretet.

Itt a Pilisben igen jó állapotú erdők vannak, legalábbis itt a Csévi-szírt közelében. A képen látható bükk is 50%-os valószínűséggel eléri a listás méretet.

Megyünk a Leány-barlang felé. Az útnak sokkal meredekebb részei is vannak, amik így a változó intenzitású esőben nagy kihívást jelentettek.

Megérkezünk a barlanghoz.

Belevakuzok az egyik mellékjáratba.

A barlang belsejében.

Egy elég hosszú járat mélyén erős vaskapu zárja le a barlang további részét, akárcsak a többi itteni barlangnál.

Egyik lányom a kürtő mászhatóságát vizsgálja, de aztán lebeszéljük.

Ez a felvétel a maga szerény "művészi eszközeivel" azt kívánja megörökíteni, hogy a meteorológiai előrejelzés ellenére, időnként kellemetlenül esett.  Ez egyébként éppen az "50%-os valószínűséggel listás bükk" másik oldala.

Útban a Legény-barlang felé. Ennek megközelítése még a Leány-barlangnál is nehezebb volt a teljesen felázott terepen.

Érkezés a barlanghoz.

Innen szép kilátás lenne, ha nem esne az eső.

A barlang szájában.

A barlang-belsejében.

Ilyen növények nőnek a barlang külső falán.

Klastrompuszta fölé a Kémény-szikla magasodik. Nagyszerű kilátópont, de nem ebben az időben.